Draga Mašin – siromaštvo, dvorska dama i kraljica

Društvo

Draga Lunjevica, devojka koja se vrlo mlada udala za češkog inženjera Mašina, imala je vrlo burnu mladost, na neki način i nesrećnu sve dok nije upoznala mladog princa Aleksandra Obrenovića.
Nakon smrti supruga Mašina ona postaje dvorska dama kraljice Natalje. Inače, kraljica Natalija je bila žena kralja Milana Obrenovića i majka princa, potonjeg kralja Aleksandra Obrenovića.
Draga je se za Mašina udala kako bi opstala. Naime, ona je bila vrlo siromašna i odrasla u slabo imućnoj porodici, da bi je roditelji prvom prilikom, kada je napunila dovoljno godina, udali za dosta starijeg češkog inženjera. On je ubrzo umro, a ona je ostala udovica i vrlo nepoželjna za novi brak. Doduše, za to vreme verovatno vrlo lepa, ona svoje mesto pronalazi uz kraljicu Nataliju kao njena dvorska dama. Non-stop je bila uz nju i bila jedna od njenih najbližih prijateljica i osoba na dvoru, da bi čak jednom prilikom na inicijativu kraljice prilikom posete princa, istog i upoznala van Srbije u Bijaricu.
Nakon upoznavanja sa princem krenule su i njihove prepiske, on je očigledno u njoj toliko uživao i bio zaljubljen da je to primetila i njegova majka.
Primetivši da mladi princ koji i nije toliko uživao u društvu žena ima interesovanja za dvorsku damu, kraljica se odlučuje da njih dvoje zbliži. Verovatno je kraljica imala drugačije namere, odnosno da Draga bude samo prolazna tačka u prinčevom životu i lek za njegovu vrlo slabu psihu.

Naime, princ je odrastao u stalnom sukobu majke i oca i bio je vrlo krhkog psihičkog stanja. Nije tu jenjavao ni očev ni majčin autoritet, ali sigurno da mu je prava luka bila potrebna. Nju je pronašao u Dragi Mašin, rođenoj Lunjevica.
Prepiske su postajale sve ozbiljnije, a kraljici je to počelo izrazito da smeta tako da je se odlučila da Dragu od sina odvoji, ali svi napori su bili bezuspešni. Odnos je potresao dvorsku ali i političku scenu Srbije tog vremena. Na kraju do braka je i došlo. Namesništvo koje je upravljalo do dolaska princa na vlast, odnosno kada je on odlučio da kao maloletnik vlast preuzme, u potpunosti je se povuklo i dalo ostavku, a otac i majka, odnosno nekadašnji kralj i kraljica su sada imali nešto zajedničko, a to je kako skandal rešiti, a pritom sačuvati ugled koji je itekako bio ugrožen.
Dok je Aleksandar planirao brak i kada je taj čin izveo, baš u to vreme njegov otac Milan odlazi u Evropu i teškom mukom ugovara brak njegovog sina i jedne rođake moćnog austrijskog cara Franje Josifa. Jasno je da je se ovim postupkom narušio i autoritet i ugled moćnog austrijskog cara, ali ispravke više nije bilo, mladi kralj je bio odlučan u svojim namerama i nikako nije hteo da jedinu osobu koju je voleo na ovom svetu tek tako ispusti, nego je u potpunosti dozvolio njen uticaj o čemu svedoče razni njegovi, može se reći, često suludi postupci. Mnogi gradovi, mesta pa i institucije dobijaju nazive po novoj kraljici, dok su njena braća bila izrazito bahata, a o tome svedoče razni policijski i vojni izveštaji.

Sve je to vojnom vrhu dosta smetalo pa su se odlučili na jedan radikalan potez koji će zgroziti Evropu i ostaviti neizbrisiv trag u srpskoj istoriji.

Mladi princ, a potom i kralj Aleksandar Obrenović je najpre došao na vlast pre navršenog punoletstva, da bi zatim izveo niz državnih udara, počev od ukidanja do vraćanja Ustava, a neki su smatrali da je državni udar učinjen ženidbom sa Dragom.

Grupa oficira, na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, odlučuje da izvrši atentat na kralja i kraljicu što su učinili 1903. godine.

Povodi?

Mnoge dvorske dame nisu htele da slušaju naređenja nekadašnje siromašne udovice, a vojska je smatrala ovo velikom sramotom i skandalom.
Na kraju je i došlo do toga do čega je došlo i kralj i kraljica su ubijeni u atentatu, inače vrlo slabo organizovanom, u maju 1903 godine.
Ubijena su i kraljičina braća, a na vlast su dovedeni Karađorđevići, na čelu sa Petrom kao novim kraljem.

Istorijska distanca sa koje posmatramo najzanimljiviju kraljicu koju su mnogi takođe smatrali i ruskim špijunom, a koja je čak lažirala trudnoću jednom prilikom, može nam otkriti mnogo toga, ali nikako i stav da je bila najgora, već možemo sa sigurnošću reći da je u pitanju definitivno vrlo sposobna osoba sa vladarskim aspiracijama koje je omogućavala krhka psiha njenog mnogo mlađeg muža.
To je označilo gašenje dinastije Obrenović, ali i kraljičin kraj.

Autor: Miloš Simeunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *