DA LI STE ZNALI? ODAKLE POTIČE MIT DA MAČKE IMAJU 9 ŽIVOTA

Društvo

Mit da mačke imaju devet života je nešto što je staro stotinama godina! Nije nam strano da nam ponekad kažu da smo poput mačke, jer se ini da nemamo samo jedan, već čak devet života!

Međutim, da li znate odakle potiče taj mit i zašto se baš govori o magičnom broju 9?

 

Važno je napomenuti to da izreka o velikom broju života koji ima jedna maca, postoji svuda. Ali, razlika je u tome što broj života mačke varira od kulture do kulture. Na primer, u Španiji i Brazilu se veruje da mačka ima sedam života. Stanovnici istočnjačkih kultura, sa druge strane, veruju da mačka može da vaskrsne šest puta.

Međutim, broj devet je ipak onaj koji dominira. Zašto baš 9?

Englesko objašnjenje za ovaj magičan broj je u tome što Englezi veruju da maca ima 3 života za igru, 3 života da skita i poslednja 3 da ostane sa svojim gazdom.

 

Nauka, naravno, obara ideju o postojanju više života  i ona sugeriše na to da su mačke kao i sva ostala bića i da nemaju posebne moći i posebno dugačko trajanje života.

 

 Tumačenje broja 9

 

  • Mit da mačke imaju 9 života potiče još iz egipatske kulture i religije. U Egiptu su mačke obožavane i smatralo se da one imaju tajne i natprirodne moći. Drevni Bog Sunca, Ra, često je prikazivan  kao mačka. Naime, on je imao sposobnost da se pretvori u mačku kako bi mogao da se spusti u podzemni svet. Kako kaže legenda, Ra je iz svog tela stvorio još osam bogova, pa je, samim tim, predstavljao devet života u jednom.
  • U staroj Grčkoj broj devet se odnosio natrojstvo svih trojstava i devet je predstavljao natprirodni broj koji priziva religiju i tradiciju.
  • Pojedini, sa druge strane, veruju da poreklo ovog mita ne potiče iz starog Egipta, već iz Kine. Zašto? U Kini je devet broj koji se smatra srećnim.

Iako moramo da prihvatimo naučno objašnjenje i činjenicu da je prirodno nemoguće da jedna životinja može da ima više od jednog života, ne možemo da osporimo to da su mačke izuzetno gipke i spretne. Ponekad se čini da su magične i da im njihova neverovatna sposobnost omogućava da gotovo sa lakoćom skoče sa visokom drveta ili trećeg sprata.Dakle, čak i da nemaju 9 života, imaju jedan u kome uspevaju nešto što se čini nemogućim.

Autor: Emilija Janjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *