Turci predložili deljenje Kipra na dve države, Grčka odbila

Politika

Nezvanični razgovori pod  otkriljem UN su počeli 27.aprila.Tada su počeli da pričaju o budućnosti  Kipra. Pregovori su bili predviđeni da traju do četvrtka. Bili su odvojeni sastanci  Generalnog sekretara Antona Gutereša sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom. Cilj je bio da obe stranu nađu „ zajedničku viziiju budućnosti“. Između ostalog predviđeni su bili sastanci  sa predstavnicima Turske, Grčke i Velike Britanije.

 

Delagacija kiparskih Turaka je danas iznela svoj predlog.  Predložili su da se Kipar  podeli na dve države. Ta podela bi okončala sukob sa kiparskim Grcima. I tako dobile ravnopravnu opoziciju dve ostrvske zajednice. Grčka je odbila taj zahtev.

 

Poznato je da je 1974. ova ostrvska država bila okupirana i to severni deo ostrva. Tada je podeljena na Tursku Republiku Severni Kipar. Taj podeljen deo Kipra priznaje samo Turska. Dok Kiparska Republiku priznaje međunardna zajednica i članica je Evropske unije. Anton Gutereš je pozvao obe strane da dođu do zajedničkog dogovora.

 

Lider Kiparskih Turaka Ersin Tatar veruje da će taj predlog donetu „novu viziju“ . Cilj je da se uspostavi odnos između dve države uz poštovanje suveriniteta i međunarodnog statusa.  Ali dok se Kipar kao država ne prizna nema potrebe održavati zvanične razgovore. Ne odustaje od predloga podele na dve države i čvrsto veruje da je to jedino rešenje.

Dok Grčka je pokazala veliki razočaranje.Njihov argument je da turski predlog o dve države  je kršenje rezolucije Ujedinjenih nacija. Predsednik kiparskih Grka Nikos Anastasijadis smatra da to nije rešenje i da njihov zahtev ne moće nikako biti prihvaćen.“Ne postoji nikakva šansa da Turska ili tursko-kiparska strana u tome uspeju. To je bilo nešto na šta je ukazao generalni sekretar“ (UN) prenosi Rojters izjavu lidera kiparskih Grka.

Nakon trodnevnog samita na kojem je trebalo da se postigne zajedniko rešenje i konačno okonča sukob na korist obe strane, turski ministar spoljih poslova Melvut Čavusoglu je izjavio da  kiparski Grci nisu dali iznečli novi predlog na pregovore u Ženevi .

Kiparski Grci ne odustaju od ono što je navededno u rezoluciji Ujedninjenih nacija. Kiparski Turci zahtevaju podelu na dve države. Obe strane imaju jedan cilj, ali dva načina. I jedni u drugi predstavnci imaju nadu da će onaj drugi odustati od svog zahteva. Žele konačno da se reši problem i do konačno nađu zajedničko rešenje ali i dalje gledaju u dva različita „pravca“.

 

Autor:Aleksandra Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *