Društvo

Čovek za koga se veruje da je najstariji maratonac na svetu nedavno je završio svoju poslednju takmičarsku trku na duge staze u Hong Kongu. Fauđa Sing, koji ima 110 godina i dolazi iz istočnog Londona, postigao je rezultat na turniru od 10 km (6,25 milje) za jedan sat, 32 minuta i 28 sekundi.

 

SUPERSTOGODIŠNJAK

Fauđa Sing rođen 1. aprila 1911. godine je britanski Sikh superstogodišnjak i bivši maratonac pandžapskog indijskog porekla. Kao njegovo rodno mesto uzima se Beas Pindu, Jalandhar, Pendžab, Britanska Indija. Najmlađi je od ukupno četvoro dece. Sing nije hodao sve dok nije imao pet godina, noge su mu bile tanke i slabe te je teško mogao da hoda na velike daljine. Zbog ovoga su ga često zadirkivali, a nadimak „danda“ (pandžapski za „štap“) obeležio je njegovo tinejdžersko doba. Kao mladić Sing je bio strastveni amaterski trkač, ali je odustao od sna u vreme podele Indije. Svoju fizičku spremnost i dugovečnost pripisuje uzdržavanju od pušenja i alkohola i praćenju jednostavne vegetarijanske dijete.

Smrt supruge 1992. godine i najstarije ćerke koja je umrla od komplikacije nakon rođenja njegove treće unuke, donele su mu odlučnost za novi fokus u životu. Emigrirao je u Englesku devedesetih godina gde i danas živi sa jednim od sinova na Ilfordu. Tek nakon što je svedočio smrti svog petog sina Kuldipa, u građevinskoj nesreći u avgustu 1994. godine, Sing se vratio svojoj strasti za trčanjem. 

 

SRCE NA STAZI

Sa 89 godina ozbiljno se bavio trčanjem i završio na međunarodnim maratonskim događajima. Kada se prvi put pojavio na treningu u Redbridge-u u Esseku, bio je odeven u trodimenzionalno odelo. Sing je svoju prvu trku, Londonski maraton, istrčao 2000. godine od 46km. U 93. godini Sing je maraton završio za 6 sati i 54 minuta. To je 58 minuta brže od prethodnog najboljeg svetskog rekorda za sve u uzrastu od preko 90 godina. Godine 2004. predstavljen je u reklamnoj kampanji proizvođača sportske odeće Adidas, zajedno sa Davidom Beckhamom i Muhammad Alijem.

Sing drži rekorde Velike Britanije na 200 m, 400 m, 800 m, milja i 3000 m za svoju starosnu grupu, sve rekorde postavljene u jednom 94-minutnom periodu.  

Sa 100 godina Sing je pokušao i postigao osam rekorda svetske starosne grupe u jednom danu, na posebnom Invitacionom susretu Ontario Masters Association. Neki događaji nisu imali prethodnog rekordera, jer niko stariji od 100 godina nikada nije pokušao udaljenost. Neke od njegovih ocena znatno su superiornije od navedenog svetskog rekorda i u starosnoj grupi M95. 

Tri dana kasnije, 16. oktobra 2011. godine, Sing je postao prvi stogodišnjak koji je završio maraton na obali Toronta za 8:11:06.  

Međutim, Ginisov svetski rekordi odbili su da Singa uvrste u svoju knjigu rekorda, jer nije mogao da predoči svoj rodni list kako bi dokazao svoje godine. Matične knjige rođenih nisu se vodile u Indiji 1911. godine. Nekako je uspeo da priloži pasoš sa datumom rođenja 1. aprila 1911. godine i pismo kraljice Elizabete II u kojem mu čestita stoti rođendan. U oktobru 2011. godine, Sing, vegetarijanac, postao je najstariji čovek koji je predstavljen u PETA kampanji. U julu 2012. Sing je nosio olimpijsku baklju.

Sing je izjavio da će se povući iz takmičarskog trčanja nakon učešća u hongkonškom maratonu 24. februara 2013. godine. Trku od 10 kilometara na hongkonškom maratonu završio je za 1 sat 32 minuta i 28 sekundi rekavši da namerava da nastavi sa trčanjem iz zadovoljstva, zdravlja i dobrotvornih razloga.

Sing je odlikovan medaljom Britanskog carstva (BEM) na novogodišnjim priznanjima 2015. godine za sportske i dobrotvorne usluge. 

Autor: Isidora Simić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *