Kada je u stvari započeo Drugi svetski rat?

Društvo

U istoriografiji je poznato i beleži se kao datum početka Drugog svetskog rata 1. septembar 1939. godine, dan napada Trećeg Rajha na Poljsku.
Svakako, sve bi bilo u redu da i istoriografija nije evrocentrična, kao i mnoge ostale naučne oblasti i discipline.
Šta znamo o Aziji u ovom i periodu pre 1939?Slabo, složićete se.

Naime, još za vreme Prvog svetskog rata, Japan je vodio glavnu reč u nekim delovima Kine, poput Mandžurije, nemačkog Šandonga, ali i delova Rusije.
Kina je bila nemoćna, rasparčana od strane velikih sila, pre svega kao kolonija, ona prihvata ultimatum Japana od 1915. godine i definitivno postaje podređena istočnom susedu, negde sve do 1917. kada se pod pritiskom SAD-a uključuje u rat.


Teško podeljena na frakcije Kuomintanga, KP Kine i japanskih snaga, Kina tokom i nakon rata non stop vri u borbama.

Vremenom, nacionalistički Kuomintang kreće sa oslobađanjem Kine i oblast Mandžurije, koja je bila pod japanskom kontrolom, zauzima dobrim delom, a sve u režiji vođe Čang Kaj Šeka.
Šek kreće sa gradnjom pruge kroz ovu plodnu oblast, a japanska organizacija mladih oficira „Imperijalni put“ diže u vazduh sopstveni deo pruge, pritom optuživši kineske teroriste za to (ovo podseća na Hitlerov scenario sa Poljskom). Tokio nije bio spreman za rat, ali ne i da ne pomogne svojim oficirima.
Kreće sukob sa japanskom organizacijom, koja uspeva ubrzo da pokori celu Mandžuriju i proglasi marionetsku državu Mančuko, na čelu sa poslednjim kineskim carem Pu Jiem.
Ovaj događaj je poznat kao Mandžurijska kriza i odigrao se u toku 1931.

Borbe nisu prestajale, međusobno su se borili komunisti pod Mao Ce Tungom, nacionalisti pod Šekom i japanske snage.
Ali do 1937. nije bilo ozbiljnije japanske akcije, ili pak nekog većeg zločina, dok su se glavne borbe događale baš među samim Kinezima, odnosno komunistima i nacionalistima.

Tokom jula 1937, dolazi do jednog incidenta na mostu Marka Pola, nekih 13km od Pekinga.
Kineski vojnici su bili sa jedne strane, a Japanci sa druge. Japanske snage su održale provokativnu vojnu vežbu, što su kineske snage shvatile kao početak napada. Započeta je razmena vatre i došlo je do pobede Japanaca. Tokio će agresivno krenuti u napad i nemilosrdno zauzimati kineske gradove uz žrtve koje se broje stotinama hiljada, a po nekim izvorima i milionima, uz strašnja mučenja, ravna onima iz srednjeg veka.
Ovaj incident se dogodio 7. jula 1937, a sukob na mostu je okončan dva dana kasnije. Mada, incident je označio početak rata i ulazak čitave Azije, ali i ostalih svetskih sila u sukob, kako bi svoje interese i kolonije u Aziji sačuvali.

Zato, ako posmatramo manje evrocentrično, sukob sila se dešava ranije, početak bi označio incident na mostu Marka Pola. Uz to, česti lokalni sukobi evropskih velikih sila su nužno značili početak sukoba širih i globalnih razmera.

Autor: Miloš Simeunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *