Ko je napisao non-pejper za priznanje Kosova i šta Vučić kaže na to?

Politika

Šta je non-pejper i zašto je on postao toliko aktuelan u poslednje vreme? Da li stvarno postoji nova karta Balkana? Izjavili su da je to netačna informacija, ali videćemo kroz naredni period šta nas očekuje. 

Novi non-pejper je doneo novu muku! Ko ga je sastavio? Šta je ovim tačno hteo? Na ova pitanja nemamao odgovor jer je ovaj dokument neimenovan, što je njegova velika prednost i zato ga mnoge države koriste. 

Svako od nas je pomislio makar na jednu osobu koja je mogla da ga sastavi, čak su neki i nevino optuženi, ali tek ćemo videti ko se tu krije.

Verovatno se većina vas pita šta je NON-PEJPER i zašto je on toliko bitan? Mnoge konce je pomrsio, a videćemo šta nas još čeka od njega. Non-pejper je forma diplomatske komunikacije koja je postala veoma važna jer se njome mogu pokrenuti teška pitanja, a na štetu, ne trpi onaj koji pokreće. Ovaj dokument nema naslov, datum, potpis, niti obavezu sprovođenja, a može ozbiljno da utiče na međunarodne odnose iako njegovo ime u prevodu znači nije papir.

 

Jedno od glavnih pitanja, tačnije zahteva je priznanje Kosova. Ovo je pitanje koje  treba što pre rešiti. Pritisak za priznanje je sa mnogih strana i kako predsednik navodi čak 50 ljudi se bavi ovim pitanjem, u svetu. Ne znamo ko je napisao taj papir, ali nas Vučić uverava da će otkriti. 

Takođe je naveo i da su mnoge dobre stvari po Srbiju napisane tu, ali da je glavna i ključna stvar priznanje Kosova. „Sastavio ga je neko ko je fantastično upućen u kosovsko pitanje i neko ko je mnogo pametniji i lukaviji od mene“ rekao je Vučić i dodao da sumnja na jednu ženu.

Svet očigledno nije svestan koliki značaj Kosovo ima za naš narod. Zašto je to tlo nama toliko bitno i zašto ne prihvatamo da ga damo? Pritisak je veliki i ceo naš narod se nada da će se vlast izboriti sa tim svakodnevnim pritiskom koji ima zbog ove svete zemlje. Možda treba malo agresivnije braniti ili treba staviti do znanja da kompromise ne prihvatamo. Nažalost to pitanje je večita dilema, a najgore je ljudima koji žive tamo. Kako je njima, šta sve trpe i kakav život vode? Zapitajmo se i budimo dosledni u našoj odluci. 

 

Dijalog između Beograda i Prištine počinje 11. maja. Zadatak nije nimalo lak, ali se nadamo najboljem. Predsednik je rekao da ćemo o tim razgovorima sve znati i da se ništa neće kriti.

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *