Pravi mač u kamenu

Društvo

Toskana, čarobno i mistično mesto gde je priroda i dalje glavni protagonista. Ova prekrasna, ali neobična lokacija, puna misterija, brine o autentičnom srednjevekovnom maču zaglavljenom u masi kamena. Legenda o Merlinu, kralju Arturu i njegovoj družini okruglog stola koja je fascinirala decu svih generacija i koja je bila izvor inspiracije za film Volt Diznija, najverovatnije potiče od istinite priče smeštene na italijanskom tlu.

 

LEGENDA KAŽE…

Galgano Guidoti rođen je 1148. godine. Bio je sin feudalnog gospodara, a svoju mladost proveo je kao bogati vitez poznat po svojoj aroganciji i nasilju. Živeo je razuzdano do 32. godine kada je imao viziju da ga Arhanđel Mihailo poziva da promeni život. 1180. godine, Galgano odlučuje da sledi njegove reči i povukao se kao pustinjak u blizini svog rodnog grada. Pre nego što je krenuo na put, na molbu majke, Galgano je odlučio da poslednji put poseti svoju verenicu. Na putu ka njoj, konj se ritnuo i zbacio ga sa leđa. Tada je nevidljiva sila podigla Galgana nazad na noge, a božji glas odveo ga je u Montesijepi, brdo u blizini Kjusidina.Vodio je razne propovedi u Sijeni i okolini, a sve češće je doživljavao vizije koje su ga vodile ka Bogu i dvanaestorici apostola. 

U jednoj od njih, Mihail je rekao Galganu da se odrekne svih svojih zemaljskih poseda. Odgovorio je da će to biti teško poput cepanja kamena, a da bi dokazao svoju poentu gurnuo je mač u stenu. Na njegovo iznenađenje, mač je prošao kroz neprobojnu površinu kao da je voda. To je bio znak da je ovim obeležena prva promena iz prošlog života. Tada, Galgano je obećao Bogu da više nikada neći podići oružje ni protiv koga. Vest o čudu brzo se proširila oko Sijene, a hodočasnici su počeli hrliti u Montesijepi da traže od Galgana da učini i druga čuda. Galgano je ostao pustinjak do kraja svog života, a godinu dana od zabijanja mača u stenu, Galdano je umro 1185. godine. Papa Lucije III proglasio ga je svecem gde je u njegovu čast izgrađena kapela Montesiepi. Tako je Galgano postao prvi svetac koji je zvanično kanonizovan od strane crkve.

 

SIMBOL KRSTA, A NE ORUŽJA

Prirodni rezervat Val di Merse jedno je od manje poznatih područja Toskane, a opet toliko intrigantno. Jedno od njih je definitivno i Eremo di Montesiepi gde se nalaze ostaci drevnog cistercitskog samostana. Uvučena kapelica u ovom samostanu čuva najposebniju srednjovekovnu relikviju: mač svetog Galgana Guidotija. Vrlo originalna građevina kružnog plana bogata simboličnim elementima koja ljubomorno čuva mač u kamenu i misterije vezane za njega. Priča se da je bezbroj ljudi pokušalo da ukrade mač, ali nikome nije uspelo. U kapeli su izložene mumificirane ruke lopova koji je pokušao da ga ukloni, a divlji vukovi su ga iznenada zaklali. Do dan danas, nikome nije jasno zašto su samo ruke sačuvane, ali svakako služe kao upozorenje u slučaju da neko opet pokuša da promeni istoriju. Mač u kamenu je dodatno osiguran štitom perspekom kao i zaštitnom futrolom.

Vekovima su skeptici mislili da je u pitanju prevara, međutim relativno nedavna istraživanja pokazala su da je mač zaista iz XII veka, a skeniranjem je takođe utvrđeno da se ispod kamena u kojem je mač nalazi odaja oko 2 metra dugačka i metar široka, za koju naučnici pretpostavljaju da je San Galganova grobnica.

Mač zaboden u stenu u San Galganu, suprotna je verzija čuvenog Ekskalibura izvađenog od strane hrabrog kralja Artura obdarenog neverovatnim moćima. Ovaj pravi mač u kamenu postoji i pre čuvenog mača Ekskalibura ispričanog u Arturkim delima ili u ciklusu Grala o kome pripoveda Chrétien de Troyes. Iz nekoliko razloga bi se moglo reći da ciklus priča o kralju Arturu vodi poreklo odavde, samo što je ovaj drevni mač pripadao jednom drugom vitezu – Galganu Guidotiju koji je napustio svet rasipanja da bi živeo kao monah sledeći hrišćansku veru. Tako je mač u kamenu koji je zasadio upravo ovaj vitez postao simbol krsta, a ne oružja.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *