EVO ZAŠTO SIBIRSKI HASKIJI IMAJU PLAVE OČI

Društvo

Prodorne plave oči haskija-onih voljenih, vuku sličnih očnjaka-ističu se među većinom rasa pasa. Koristeći genetske odnosno DNK testove, naučnici su otkrili kako dolazi do ovakve mutacije koja ovu rasu čini posebnom.

Kako bi pronašli genetiku koja leži u osnovi pseće boje očiju, naučnici su uporedili više od 200 000 genetskih markera kod više od 6000 pasa, kako bi videli koliko često pas sa datim markerom ima plave u odnosu na smeđe oči.

Čineći to, otkrili su da Sibirski Haskiji imaju neobičnu karakteristiku na 18. hromozomu, odnosno dupliranje direktno uzvodno od gena ALX4, koji igra važnu ulogu u razvoju oka kod sisara. Ova odlika koja je, gotovo u potpunosti ograničena na čistokrvne haskije, snažno je povezana sa plavim očima. Plave oči nisu sasvim neuobičajene i kod mnogih drugih vrsta pasa, ali se kod njih, po pravilu, javljaju kao recesivna osobina. To znači da je potrebno da oba roditelja nose recesivni gen koji „daje” plave oči. Kod haskija, situacija je drugačija, jer oči plavim čini upravo nedostatak pigmenata, na sličan način na koje nebo izgleda plavo.

Izvor: pixabay

Premda ova rasa ima specifičan gen koji uzrokuje gubitak pigmenatacije na irisima, isto ne utiče na pigment vezan za dlaku, te tako Haskiji mogu imati tamne kapute I svetle, plave oči.  Takođe, Sibirci nisu ‘osuđeni’ na plavu boju očiju, s toga se često javlja I smeđa ili boja lešnika. Ono što takođe nije retko jeste kombinacija nekih od boja, te se javljaju I oni sa jednim plavim I jednim smeđim okom, koji se nazivaju dvooki.

Haskiji se, pored ove posebnosti, ističu i po mnogim vrlinama. Oni su prijateljska rasa koja voli da upoznaje nove ljude. Veoma druželjubljivi, energični i  pažljivi su  sa decom. Žude za interakcijom, igrom, te sa sigurnošću možete znati da nećete ostati imuni na njihovu pojavu.

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *