Mlade nade politike

Politika

Demokratija nije potpuna bez inkluzije, mladi trebaju da budu važan deo donošenja odluka. Mladi čini više od polovine stanovništva, predstavljaju značajan deo kako biračkog  tela , tako i naslednike u političkim pravcima. Prostor posvećen mladima, političke stranke smanjuju forumima, odnosno omladinskim forumima. Forumi su zamišljeni kao strukture koje olakšavaju uključivanje mladih u donošenje odluka. Većina političkih subjekata ima dobro definisane unutrašnje strukture, sa širokom geografskom pokrivenošću unutar zemlje. Međutim ,ove umrežene strukture, zajedno sa njihovim detaljnim pravilima i procedurama, ne osiguravaju odgovarajuće uključenje mladih u donošenje odluka. Često ostaju marginalizovani zbog godina, ograničenih mogućnosti i nedostatka iskustva. Danas, ta slika počinje da se menja.

Kada govorimo o vlasti i Srpskoj naprednoj stranci, ona se ponosi svojim  mladim nadama. Neke od njih možemo videti i na poslaničkim mestima u skupštinskoj sali.  Luka Kerber,  jedan od najmlađih poslanika u Narodnoj skupštini. Janko Langura, bivši golman, još jedna nova nada Srpske napredne stranke. Nikola Radosavljević, naprednjak iz Jagodine, koji je sada postao poslanik. Pridružuju im se Nevena Đurić, Ivana Popović kao i Nikola Lazić, najmlađi poslanik na njihovoj listi.

Kada govorimo o opoziciji, demokratska omladina će u narednom periodu imati jasan stav i jasnu politiku o svim temama. Biće najhrabriji deo DS-a, a govoriće o onome što njihove starije kolege nekada ne smeju, biće glasniji, organizovaniji, hrabriji i odvažniji. Rekao je jednom prilikom Aleksandar Pavić iz Novog Sada. Jelena Anasonović, pokretač građanskih protesta. 

Predrag Voštanić, organizovao je široku asocijaciju pod nazivom Lokalni front, koja je kako se navodi na sajtu ove organizacije, zasnovana na zajedničkoj ideji i borbi za dekorupciju društva, strogom poštovanju zakona i procedura u radu svih organa lokalne samouprave, javnih preduzeća i institucija grada. Pavle Grbović- PSG-najmlađi gradski odbornik, u kojoj predstavlja odborničku grupu “Pokret slobodnih građana“. Višestruko nagrađivan za odličan uspeh na svim godinama studija, nagrađivan na više takmičenja u pisanju tematskih radova iz pravne struke.

Hana Adrović, DJB- novinarka i aktivistkinja, na sebe je skrenula pažnju brojinim objavama na društvenim mrežama protiv aktuelne vlasti, bila je i među aktivistima protesta “1 od 5 miliona“. Postala je potpredsednica “Dosta je bilo“, Saša Radulović.

Iako se mladi u politici godinama unazad, sa poteškoćama predstavljaju javnosti, obzirom na to da ne zauzimaju najviše funkcije niti su dovoljno zastupljeni u medijima. Poslednjih meseci , dolazi do vidljivih promena, najmlađi članovi partija sve više ulaze u medijski prostor, čime se njihov položaj delimično popravlja. Gostuju u emisijama i dobijaju značajnije pozicije u svojim partijama.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *