KO JE IZABRANI NASLEDNIK ANGELE MERKEL

Politika

Kada Angela Merkel bude napustila čelo Nemačke, Evropa ostaje bez ,,majke”. Nakon 16 godina neprekidne vlasti, uspela je da se pozicionira kao glavna politička ličnost, što je po prirodi umanjilo prostor za profilisanje i političko pozicioniranje ostalih političara.  Angela Merkel je 2005. godine odnela pobedu nad Gerhardom Šrederom i već tada se videlo da je mnogo toga razlikuje od prethodnik političara koji su se nalazili na njenoj poziciji. Međutim, uprkos činjenici da ne poseduje preteranu klasičnu potičku harizmu, Angela Merkel je ipak uspela da postane vodeći svetski politički lider. Nemoguće je da se ospori činjenica da je Merkelova uradila mnogo za Nemačku. Tokom njene ,,vladavine”, Nemačka ekonomija postala je ponovo vitalna, dominantna unutar Evropske unije i ključna unutar Evrozone. To joj je omogućilo da tokom krize zone evra bude dominatna u postavljanju pravila „politike štednje“ za južne države, koje je kriza najviše pogodila. Uprkos periodičnim padovima popularnosti, a naročito zbog migrantskog pitanja tokom 2015. i 2016., u svoje finalne dve godine mandata prosek prihvaćenosti u građanstvu kreće joj se iznad 70%. Da želi da se kandiduje za peti mandat, verovatno bi ga i dobila na izborima.

Međutim, Angela Merkel je ipak odlučila da se povuče. Prazan prostor koji bude ostao, pokušaće da popuni neki od evropskih lidera. Ono što se postavlja kao pitanje je ko to može biti, kao i da li će to nužno biti nemački kancelar?

Tri političara CDU započela su iste 1994. godine karijeru u Bundestagu. Sada se bore za mesto šefa ove najjače nemačke partije i mogućeg naslednika Angele Merkel na kancelarskoj funkciji. Više od deset meseci tri političara teže ka izboru za predsednika vladajuće stranke Demohrišćanske unije CDU. To su Armin Lašet (59), Fridrih Merc (65) i Norbert Retgen (55) – tri muškarca, tri pravnika, tri katolika, tri političara koja potiču iz nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije.

Međutim, konačno je doneta odluka! Lašet je taj koji će naslediti Angelu Merkel. Lašet i Merc ušli su u drugi krug glasanja, na digitalnoj skupštini stranke koja je održana danas, a na kojoj je 1.001 delegat imao pravo glasa. U drugom krugu glasalo je 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano. Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku. Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Novi šef CDU Lašet rekao je da će učiniti sve da stranka kroz predstojeće izbore prođe dobro, a posebno na parlamentarnim izborima bude u mogućnosti da ponovo postavi kancelara. Takođe, dolazak Lašeta neće značiti napuštanje politike Angele Merkel , jer ju je on tokom celokupne političke karijere u potpunosti podržavao, pogotovo kada je reč o politici azila. Jedina velika razlika između ovo dvoje političara se primetila tokom pandemije Korona virusa, kada je Angela Merkel bila za zaoštravanje I potpuno zatvaranje, dok se Lašet zaalagao za popuštanje mera. Međutim, korona kriza ne znači da je došao kraj političkoj eri Angele Merkel.

Autor: Emilija Janjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *