Za ili protiv, istoplnih brakova?

Društvo

Novonastala bura podigla se oko najave Zakona o istopolnim zajednicama. U nepodržavanju ovog zakona oglasilo se kroz Apel 212 intelektualaca, a nakon toga hiljade akademskih građana je izrazilo stav da je zakon potreban. 

 

Profesor Pravnog fakulteta Čvorović objasnio je da se u članu 7 predloženog Nacrta zakona vidi da će se kada je u pitanju forma zaključivanja istopolne zajednice, potom i pravne posledice koje izaziva istopolna zajednica, primenjivati Zakoni iz porodično pravne oblasti.

 

Prema njegovim rečima, ovaj zakon je sporan iz ugla načela ustavnosti i zato bi Ustav i njegove odredbe morale da se brane. 

 

Tijana Karić, psihološkinja, navodi da bi članovi LGBT populacije imali puno koristi od ovog Zakona. Takođe, skrenula je pažnju da članovi LGBT populacije mnogo više pate od anksioznosti i depresivnosti i da bi ovaj Zakon pomogao u smanjenju ovih problema – Ovo bi dovelo do toga, kao što se dogodilo u Švedskoj i Norveškoj, kada je uveden Zakon o istopolnim zajednicama, da je došlo do umanjenja suicida i unapređenja kvaliteta njihovog života“. 

 

Došlo je do teme o našoj premijerki Ani Brnabić koja i sama živi u istopolnoj zajednici, profesor Čvorović je dodao komentar da je to ,,njena privatna stvar“, ali je napomenuo da su birači koji su izabrali Srpsku naprednu stranku kao vodeću, morali da budu detaljno upoznati u predizbornoj kampanji sa budućom politikom Vlade Srbije.

 

„Nije ovo izum Srbije, već zemlje koja je kolevka parlamentarizma, Velike Britanije. U njoj, prema teoriji mandata ukoliko Vlada dođe u iskušenje da vodi drugačiju politiku od one koju je kandidovala na izborima, opozicija ima pravo da zatraži od kraljice da raspusti parlament… Ja nemam ništa protiv toga da SNS kandiduje ovakvu temu, ali ona mora da to jasno i glasno uradi na izborima“

 

Profesor smatra da ako se ovo ustavno pravo zgazi, sutra će se gaziti i neke druge Ustavne odredbe. 

 

On je predložio LBGT zajednici pokretanje inicijative za promenu Ustava, i ponovio da ukoliko bi se ovakav zakon usvojio, on bi bio -„neustavan zakon“.

 

Tijana Karić je navela primere gde su LGBT članovi dosta bivali diskriminisani – „U pitanju su dve bake lezbejke, a slučaj se dogodio pre nekoliko godina. One su 30 godina živele zajedno. Nakon 30 godina jedna baka je obolela od demencije, a njena partnerka koja je sa njom prošla dobro i zlo, nije mogla da dobije starateljstvo. Porodica je dobila starateljstvo i zatim isključila njenu partnerku iz njenog života“ – da su postojali pravi mehanizmi za istopolnu zajednicu situacija bi bila mnogo pogodnija. 

U ovom momentu, izgleda kao da obe strane ne mogu doći do validnog rešenja, koje će ispuniti očekivanje i jednih i drugih. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *