KADA SU CVETI I ŠTA OBELEŽAVA?

Društvo

Ove godine praznik Cveti pada 25. Aprila . Tim praznikom se obelеžava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. I to je jedan od najsrećnih praznika . Isus je došao na magarcu a narod ga je  sa radošću dočekao. Prostirali su ispred njega svoje haljine i bacali  su cveće i granciče. Hrist je držao u ruci grančice palme.

 

Cveti obeležavaju poslednju nedelju pred početak Isusovog stradanja, smrti i vaskrsenja. Uvek pada u nedelju i  to dan posle Lazareve subote. Ustanovljen je još od davnih hrišćanskih vremena. A zna se da se svečano slavi od 3. veka nove ere. Svi hrišćani ga slave sa nekim razlikama.

 

SIMBOLIKA

 

Narod u evrpskim gradovima u crkvu nosi grancice maslina i vrbe.Simbolika magarca je mir. Za razliku od konja koji simobliše rat. Tako da je Isusov dolazak je simbol dolazak Princa mira. Bacanje cveća i grančica je iskazivanja velikog poštovana prema Isisu. Hteli su da mu iskažu izuzetnu čast.

 

OBIČAJI

 

Stari običaj je bio da se okupe mladići i devojke kod crkve. Založe vatru i igraju i pevaju dok ne počne služba.  Jeste da se na veliki praznik posebno ne radi ali neki  stariji ljudi veruju da se valja posejati lan i kupus.Isto kažu da  je dobro započeti neki posao ili životni plan. Kako će se postići veliki uspeh ako se nešto krene tog dana. Vezuje se i cvetanjem i buđenjem, bujanjem prirode. Uoči ovog praznika devojke i deca su odlazili da beru cveće. Te devojke su se zvala cvetnosnice. Verovalo se da ko prvi ubere cvet ima pravo na jednu želju. Ako je jako poželi ta želja će se ostvariti.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *