Kada je u Srbiji ukinuta smrtna kazna?

Društvo

UKIDANJE SMRTNE KAZNE

 

Od nastanka moderne države 1804.godine do 2002. smrtna kazna se primenjivala u Srbiji. Bile su neke presude 2001.godine ali one nisu izvršene. Umesto pogubljenja optuženici su dobijali vremenske kazne. Narodno skuptšina Srbije je 26 februara je izmenila Krivični zakon i tako izbacila smrtnu kaznu.Prema čl. 24 važećeg Ustava iz 2006.godine : Ljudski život je neprikosnoven. U Republici Srbiji nema smrtne kazne.“ Ne postoji tačan podatak koliko je ljudi u Srbiji na taj način pogubljeno.

 

POSLEDNJA IZVRŠENA SMRTNA  KAZNA

 

Johan Srozdek je ubio i silovao devojčicu od 6 godina.  Osudili su ga na smrtnu kaznu  15. Februara 1992. I to je poslednja smrtna kazna izvršena u Srbiji. To je bilo u prostorijama Okružnog zatvora u Somboru. Devojčica se zvala Ivana Salijevič  i bila je iz Karavukova. Ovo nezamisliva tragedija koju je to malo mesto doživelo je sve ostavilo u neverici. Priča se da je Dreozdek silovao i ubio devojčicu iz osvete.  Njen otac mu nije dao bicikl . Zato je on odlučio da uzme baš taj očev bickl i prevari dete i  otme je. Komšije su bili svedoci da ju je odveo.  Na groblju je ubijena i silovana. Utvrđeno je da se branila i borila za život. Da je prvo ubio a onda silovao. Na suđenju nije poricao zločin. Rekao je da se kaje što je ubio.

 

ISTORIJA SMRTNE KAZNE

 

U  prvoj polovini 19. veka smrtna kazna je bila često primenjivana. I to za ubistva, krađa, čedomortstva i čak za vanbračno polni odnos. Poznato je da je do 1842.godine da je ubica pogubljen na isti način i istim oružjem kao i njegova žrtva. I tela pogubljenih zatvorenika su javno izlagana da bi ih dodatno ponižavali i drugima utiskivali strah u kosti kako ne bi počinili zločin. Tela su ostajala skroz do raspadanja. U Beogradu je 1902. Je ukinuta smrtna kazna za krađu, a od 1905. U Beogradu su prestala da se izvršava javno, već na skrovitim mestima.

 

DANAŠNJE POLEMIKE O SMRTNOJ KAZNI

 

Dok jedan javnosti se slaže sa tim što  ovaj vid kazne više ne postoji. I da nema slmisla i sche poguubiti krivca, drugi deo se zalaže za smrtnu kaznu. Krive  što je povećan broj zločinca zato što se ubice izvuku  sa veoma malim kaznama a sa teškim zločinima. I polemika je velika. Život se mora poštovati, to je jasno. Ali kako se ponašati prema onima koji baš taj život na svirep način oduzeli. Ovo još jedna tema koja uvek podeli Srbiju. Ima dosta onih koji se stranstveno bore za smrtnu kaznu, a i sto toliko onih koji su protiv.

 

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *