Iperit-prvi bojni otrov koji je mogao da pokori svet

Društvo

Znate onu izreku „Ili si s nama, ili si protiv nas“, ona je idealan primer za  katastrofu iz I svetskog rata koja je postala prva direktna pretnja čocečanstvu. Rat je jako dugo tretiran kao rešenje za potpuni prekid sukoba i sticanje moći. Ako  si najjači, onda si i politički neprikosnoven i tvoja titula će ostati netaknuta. Tako i  danas, zemlje teže da u svojim rezervama imaju hemijsko i nuklearno naoružanje  koje će im omogućiti bezbednosni i vojni status moći. 

Ukoliko je vojno postrojenje jako i poseduje oružje koje može da nanese veliku  štetu svetskih razmera, javlja se svest globalnog stanovništva da sa tom zemljom  ne treba da se kači.  

Prvi svetski rat bio je prvi globalni totalni rat, sve velike sile tog vremena su  učestvovale u borbi podelivši se u dva tabora tj. dva bloka. Ovde države učesnice  nisu ratovale zasebno, svaka za sebe, već u grupi. Ulaskom u novu fazu, svet se  suočio sa drastičnim promenama, ni ne slutivši kakve će posledice imati. Rat za  koji se mislilo da će trajati kratko, ispao je rat bez presedana, borba koja se toliko  odužila da je kraj postao nezamisliv.  

Bitka za bitkom, probudila je glad velikih zemalja da izađu iz ovog rata kao  apsolutni pobednici. Nije bilo dovoljno što su bombe letele svuda po bojištu, niti  što su puške nišanile svoje neprijatelje, ni tenkovi koji su uništavali sve što je stalo  pred njih. Da bi bio imperator moraš biti svestan gubitka, ali ukoliko tretiraš 

gubitak kao nužnu odbranu i koletaralnu štetu sasvim je sigurno da možeš  nagovoriti i druge da učestvuju u tvojim ludostima.  

Opšte poznata činjenica je da Nemačka kao zemlja iza sebe ima jako složenu i  kompleksnu istoriju ratovanja, što između sebe i svog naroda, tako i na  međunarodnom planu gde je bila akter mnogobrojnih sukoba koji su uticali na  današnju sliku i geografsku kartu Evrope. 

Pušku je zamenio hemijski otrov koji je imao jače dejstvo i učinak od bilo kojeg vatrenog oružja.  

Iperit je originalno bio nazvan LOST u čast naučnicima koji su razvili metod za  produkciju u velikim razmerama za Nemačku imperijalnu armiju 1916. godine.  Kada bi se otrov smesio unutar granate bilo je dovoljno samo 3 minuta da se  rasprši, izazivao je plikove na koži i plućima. Telesna temperatura bi išla iznad  proseka za normalnog čoveka, tada bi se upadalo u komu ili bi organi počeli da  otkazuju izazivajući direktnu smrt.  

I svetski rat je prekršio skoro sve konvencije koje su se ticale ratovanja, 15 godina  pre početka rata Haškom konvencijom je strogo zabranjeno korišćenje i upotreba bilo kakve vrste otrova u ratne svrhe. Međutim, kako to obično biva, svaki  dogovor je pao u vodu. Prvi smrtnonosan napad izveden je kod belgijskog grada  Ipra, ceo front je bio prošaran rovovima koje su vojnici iskopali kao zaštitu od  direktnog napada protivnika. Nemci su duž fronta od 6 km, 22. aprila 1915. godine  pustili 170 tona otrova. Vojnici su bili u šoku, prekrivali su svoje lice krpama,  čarapama ili delovima svojih uniformi koje su bile natopljene urinom koji je  ublažavao efekat. Međutim svaka otvorena izloženost otrovu je ostavljala  posledice, ljuštenje kože, na osetljivim delovima i sagorevanje, a plihovi su bili  sastavni deo cele procedure.  

Franc Haber koji je kasnije proglašen za Nobelovca, stvorivši gas maske koje  nuliraju gas i neomogućavaju mu da dođe u kontakt sa licem, bio je učesnik u  stvaranju ovog hemijskog oružja. Njegova supruga je izvršila samoubistvo kada je  shvatila da je njen suprug odgovoran za smrt 5 hiljada francuza i masovno trovanje  stanovništva kako tokom rata tako i posle njega.  

Ali prava ironija leži u tome da su se baš njegovim izumom nacisti služili u  koncentracionim logorima koji su namenjeni za masovno istrebljivanje 

stanovništva, kako bi ubili sve svoje neistomišljenike i „prljav narod“ među kojima  su se našli baš dalji rođaci ovog naučnika. Pa ko će koga ako neće svoj svoga.  Smatra se da je tokom rata stradalo od otrova 90 hiljada vojnika, a trovanje je  preživelo više od 1 200 000 vojnika. 

Jedan vek kasnije, kada je situacija pod kontrolom, ili se bar tako čini, možemo se  samo nadati da će velike artiljerije nastaviti da krase vojna postrojenja i skladišta,  bez skorog susreta sa javnim mnjenjem. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *