Sutra je VRBICA! Evo šta bi trebalo da uradite

Društvo

Da li se sećate proslavljanja Vrbice kad ste bili mali? Svi ti praznici pred najradosniji hrišćanski praznik su veoma posebni. Prvi praznik koji najavljuje Uskrs je Lazareva subota, odnosno Vrbica, zatim sledi praznik Cveti, pa Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista i konačno Uskrs, dan  koji je najsrećniji praznik jer je tada Hrist vaskrisao. Uskrs, kao i ostali navedeni praznici su „pokretni“ i svake godine obeležavaju se na različite datume. 

Vrbica je praznik za mlade, a posebno je značajan za decu. Kako Srpska pravoslavna crkva propoveda ovo je dečiji praznik i prema Jevanđelju Hrist je ulazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“. Tako da roditelji, bake i deke, odvedite svoju decu u crkvu ili manastir i zajedno sa njima napravite venčić od vrbovih grančica i dekorišite ih prolećnim cvetićima da bi izgledali što lepše. Uz to kupite deci i zvončiće, koji se takođe mogu naći u crkvi i koji simolizuju pozdrav Isusu koji je ulazio u Jerusalim. To su mali zvončići koji su okačeni na platnenim trakama u bojama naše zastave i koje bi deca trebalo da nose oko vrata. U dvorištu crkve možete kupiti i venčiće, ali zar nije lepše biti kreativan i uživati sa svojom decom dok se zabavljate na ovaj divan praznik. Vrbove grančice, od kojih se prave ti venčići, simbolizuju Hristov ulazak u Jerusalim.

 

Prema našim običajima majke decu oblače u novu , lepu odeću i vode ih u crkvu gde se oni igraju, trčkaraju i prave venčiće. Te napravljene venčiće, kasnije nose kući i ostavljaju pored ikona i kandila. 

Za razliku od vrbovih grančica koje se unose u kuću, cveće ubrano sutra, ne treba unositi u kuću, već ih treba staviti u neku posudu sa vodom ispred kuće. Sutradan kada ustanete, svi ukućani treba da se umiju tom vodom, a cvećem treba ukrasiti kuću. Mladi bi trebalo da daruju cveće jedni drugima. Tako da mladići, u nedelju, iskoristite priliku i poklonite cvet devojci koju najviše volite, mada možete i na više adresa odneti cveće.

 

Lazareva subota je praznik za koji se smatra da je dan kada je Hrist vaskrsao Lazara iz groba, koji je četiri dana bio mrtav. Isus, kad je čuo da je njegov prijatelj stradao, uputio se u Vitaniju. Kada je stigao do groba, tražio je da se skloni kamenje sa groba  i tada je pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio. Svi su bili zatečeni, a smatra se da je ovaj događaj, nagovestio Hristovo stradanje i vaskrsenje. Ovaj događaj se u hrišćanstvu smatra pobedom života nad smrću. Takođe, ovaj praznik se vezuje i za kneza Lazara koji je mučenički stradao na Kosovu 1389. godine. Veruje se da su se tada Lazareve sestre pretvorile u kukavice koliko su kukale i žalile za bratom.

Na Lazarevu subotu u hramovima i crkva se vrši večernje bogosluženje u popodnevnim satima. Tada se unutra unose tek olistale vrbove grančice koje se prvo okade, a zatim dele narodu. Nakon toga se vrši trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, čitacima i ripidama.

 

Nemojte igrati i pevati! S obzirom da je ovaj praznik u sklopu uskršnjeg posta, sveštenici kažu da nije u redu veseliti se.

Želimo vam da lepo proslavite Vrbicu i naredne praznike u miru i blagostanju.

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *