Feministički trend

Društvo

Dlačice na telu i njihovo uklanjanje postala je beskonačna borba za mnoge žene. Godine  1915. Gillette je izbacio svoj prvi ženski brijač – Milady Décolleté, ovo je bio podsticaj da žene  počnu da gledaju na svoje telo, tačnije na svoju “dlakavost“, kao abnormalan problem , koji  se mora rešiti. Naravno, pobune povodom ovog trenda dešavale su se tokom 1960. i 1970.  godina, ali glatka koža je uvek dobijala bitku i ostala na vrhu lestvice ženstvenosti i mode.  

Danas se ruke i noge bez dlačica smatraju “seksi“ normom našeg društva. Mnogi muškarci, a  i žene koje su počele da podležu ovom uticaju, dlačice na ženskom telu predstavljaju kao  shvatanje nečeg “prljavog“ i nedovoljno privlačnog, dok glatka koža izgleda “negovano“.  

Feministkinje svesne ovog paradigmičnog problema, pokušavaju da se izbore sa prinudom  uklanjanja dlačica sa tela i žele da se izbore za pravo na to da žene mogu da izgledaju kako  god žele.  

U Indiji devojčice počinju da uklanjaju dlačice već sa 14 ili 15 godina. Neretki su slučajevi gde  su devojčice u školi ismevane i maltretirane od strane svojih vršnjaka. Te iste devojčice nisu  shvaćene, ne uzima se u obzir da je njihova koža još uvek dosta mlada i osetljiva da bi se  tretirala voskom ili brijačem, a najmanje se razmišlja o tome da one možda mogu imati  zdravstvenih problema, kao što su policistični jajnici, koji za jedan od simptoma mogu  izazvati prekomernu “dlakavost“. Žene potpuno nemaju ravnopravnost nad slobodom svog  izgleda, jer ono što je “neprirodno“ i “neprikladno“ za ženu (u ovom slučaju, dlakavost), za  muškarca je čak preferirana.  

Tokom godina, patrijahalne norme su nametnule da je glatko telo bez dlačica odlika  ženstvenog ideala. Prvo, ovo je bio rezultat školskih fetiša gde su devojčice morale da budu  bezdlakog izgleda, prepustivši se patrijahalnim normama gde su ženstvenost i pokornost  sinonimi. A drugo, to je bio način potvrde za razlikovanje između dva dominantna pola. Žene  duge kose, ali obrijanih nogu smatrale su se privlačnim i to je bila neka vrsta “seksualnog  selektora“, dok su se žene sa “viškom“ dlaka smatrale, pored smešnog i odvratnog, vrstom  degeneracije.  

Danas su dlačice feminističko pitanje. Izbor da se one zadrže nije samo lični izbor, već i  politička izjava. Žena sa vidljivim dlakama na telu smatra se “neposlušnom“ ili “buntovnom“.  Ova norma ubeđuje žene da moraju promeniti telo, da moraju da se bore protiv nečega što  prirodno raste na svima nama, kako bi bile dovoljno privlačne.  

Takođe, dlačice na telu se koriste kao identifikator klase i postaju pitanje pripadnosti u nekoj  grupi, ili sopstvenog identiteta, a ne odraz ličnog izbora.  

Međutim, danas se situacija tu i tamo popravlja. Žene su otvoreno počele da pričaju o  negovanju svoje kože i svojevoljnom izboru sređivanja ili ne sređivanja dlačica, ukidajući  društvene norme i prihvatajući svoje pravo ja. Mnoge javne ličnosti, kao što su Madonna,  Halle Berry, Miley Cyrus, Julia Roberts… besramno pokazuju svoje dlačice na telu. Mnoge  umetnice, poput Ayqa Khan prave inspirativne projekte koji za cilj imaju da pokažu da žene  treba da imaju pravo izbora o tome kako će se brinuti o svom telu. 

Bilo kako bilo, nemojmo zaboraviti, feministkinja, takođe može biti žena koja ima glatke  noge, jer ovde je pitanje slobodnog izbora – što i leži u osnovi feminizma. Ovde nije reč o  tome da je uklanjanje dlačica pogrešno, reč je o tome da je primoravanje pogrešno. Neki  

ljudi su spremni da ulože svoj trud, novac i svoje vreme, jer prosto vole da imaju glatku kožu  i to je sasvim u redu. Ključ je da budete dosledni sami sebi i da zaista znate razlog zašto  želite da učinite nešto.

Autor: Marija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *