SVETSKI DAN KNJIGE

Kultura

Svetski dan knjige i autorskih prava, odlukom Uneska, obeležava se od 23. Aprila 1995. godine, na dan smrti pisca prvog modernog romana, Migela de Servantesa, kao i čuvenog i najvećeg pisca svih vremena, Vilijama Šekspira.

Ovaj dan prilika je da se podsetimo na značaj knjige, jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina, spone kojom se prenose najlepša iskustva I misli, I zahvalimo istoj na mnogim lekcijama I ulepšavanju života.

Kada se hiljadama godina ranije razvijao rečnik I pisanje, koristile su se glinene pločice. Ovo je evoluiralo u pergament I papirus. Prvi oblik knjige napravili su Kinezi u 3. veku, premda su se se iste sastojale od debelih, spojenih stranica napravljenih od bambusa. Sredinom 15. veka štamparija je revolucionarno pretvorila knjige u ono što jesu danas I učinila ih lako dostupnim svima. Zahvaljujući ovom genijalnom izumu u mogućnosti smo da uživamo u prozi I poeziji bezbroj autora I pesnika- od Šekspira I Tolstoja do Džordža Martina.

Ne kaže se bez razloga da je knjiga najbolji čovekov prijatelj. Knjige su naši vodiči I filozofi. One nas podržavaju I ohrabruju kada se osećamo tužno ili usamljeno. One unose svetlost u tamu, a sunce u senku. Knjige su nam najbolji prijatelji jer nas nadahnjuju da činimo velike stvari u životu I da prevazilazimo svoje neuspehe. One su naša najbolja pratnja I besprekoran način za učenje novih veština. Čitanje nam pomaže da obogatimo svoje znanje I svoj um.

„Svim dobrim knjigama je zajedničko to što su događaji toliko stvarni da kada pročitate i poslednju stranicu imate osećaj da sve što se desilo u knjizi se desilo i vama, i sada vam pripada zauvek; i dobro i loše, ushićenje, tuga, bol, ljudi i mesta, čak i vremenska prognoza.“ Ernest Hemingvej

Knjige predstavljaju bekstvo iz stvarnog sveta. Unutar stranica knjige možete da radite šta god želite I to bez posledica. Možete čak I biti ko god želite, muškarac ili žena, odrasla osoba ili dete, heroj ili negativac. Možete usrećiti. Možete spasiti svet svojim natprirodnim moćima. Knjige sve trpe. One čuvaju tajne baš kao što to čine najbolji prijatelji.

Čitanje je zvezdani oblik zabave I zahteva upotrebu mašte a ne samo gledanje slike na ekranu. Takođe, postoji I nešto neopisivo terapeutsko u stvarnom osećaju knjige, u mirisu njenih sveže odštampanih stranica I sjajnim koricama. Knjige su dragoceni aspekt društva a susret sa dobrom knjigom može izmeniti sudbinu duše. Upamtite to!

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *