Najmoćnije žene u politici

Politika

Oduvek smo znali za nesigurnu prirodu ženske političke moći širom sveta, a napredak se odvijao u malim, umesto velikim koracima. U protekloj godini, koju je obeležila pandemija korona virusom, uticaj žena na političkoj sceni došao je do izražaja. Iako se godina za nama činila kao usporavanje, Forbes je objavio listu najmoćnijih žena koje su imale veliki uticaj na svetsku scenu jer se bave zdravljem i socijalnim pitanjima našeg doba.

Iako bitka sa korona virusom još uvek nije gotova, zemlje sa ženama liderima imale su bolji učinak na dva fronta, niže stope pozitivnosti i manje smrtnih slučajeva povezaniih sa Kovidom-19. Predsednica Tajvana Tsai Ing-Ven uvela je preko 100 mera za blokiranje širenja Kovid-19 još u januaru, a premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern,  u zaustavljanju širenja Kovid-19 u njenoj naciji. Norveška premijerka Erna Solberg sugeriše da su demokratske zemlje u kojima se poštuju ljudska prava i gde žene mogu doći do najviših pozicija u društvu takođe države koje su najbolje opremljene za rešavanje kriza poput ove koja je zadesila celi svet u godini za nama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je desetu godinu za redom, na prvom mestu liste. Uprkos tome što se 2021.godine povukla iz politike, Merkel i dalje upravlja 4. najvećom svetskom ekonomijom i široko je hvaljena u pogledu suočavanja Nemačke sa korona virusom. Na drugom mestu je šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard, a na trećem Kamala Haris, nova potpredsednica SAD. Prva žena, prva tamnoputa Amerikanka I prva azijska Amerikanka na mestu podpredsednika SAD prvi put se našla na listi najmoćnijih. Na četvrtom mestu je predsednica Evropske komisije Ursula fon  der Lajen.

U Republici Srbiji, žena u poslaničkim klupama ima tek nešto više od zakonskog minimum ( 37,2 %). Broj poslaničkih mesta  koje pripadaju ženama raste sa svakim izbrnim ciklusom. U aktuelnom sazivu Srpski parlament čine 93 poslanice I 157 poslanika. Prema podacima indeksa, Srbija je u kontekstu ravnopravnosti napravila najveći pomak u domenu moći, a on se u najvećoj meri pripisuje porastu vrednosti indeksa za društvenu I političku moć.

 

Forbsova lista najmoćnijih žena u politici

 1. Angela Merkel
 2. Kristin Lagard
 3. Kamala Haris
 4. Ursula fon der Lajen
 5. Nensi Pelosi
 6. Kristalina Georgijeva
 7. Džasinda Ardern
 8. Caj Ingven
 9. Hasina Vazed
 10. Nirmala Sitharaman
 11.  Kraljica Elizabeta II
 12. Erna Solberg
 13. Simoneta Somaruga
 14. Elvira Nabiulina
 15. Nikol Sterdžon
 16. Juriko Koike
 17. Sofi Vilmes
 18. Mete Frederiksen
 19. Sri Mulyani Indrawati
 20. Suzana Kaputova
 21. Sana Marin
 22.  Sahle-Work Zewde
 23. Stejsi Abrams

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *