Briselski sporazum- 8 godina kasnije

Politika

19.aprila je bilo 8 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.  Počele su polemike šta nam je to donelo a šta nam je oduzelo? Kaliko je sporazum ispoštovan , a koliko nije? Ko je bio spremniji da uradi ono što je potpisao a koja je strana ignorisala ono što je potpisano? I dok  vlast hvali taj potez koji su učinili i govore o tome kako se pomoću toga postigli stabilnost i mir, opozicija i dalje kritikuje. Da li je to bio sprski poraz ili pobeda u diplomatskom svetu? Velika je polemika.

Briselski sporazum su potpisali Ivica Dačić i Hašim Tači. Pre toga je bilo deset rundi pregovora i to je trajalo šest meseci. Zna da je taj sporazum sadrži  15 tačaka i da je osnova tog dogovora je osnivanje Zajednice sprskih opština kako bi Srbiji na Kosovu imali svoja prava. To bi donelo ovlašćenja u zdrastvu, obrazovanju, urbanom planiranju i ekonomskom razvoju. I posle toliko inistinistiranja od evropske zajednice, međunarodne javnosti i samog presedsnika Srbije to nije ostvareno.Dokument koji je predstavljao „ početak jedne ere“ i „počeka mira“ je ostao mrtvo slovo na papiru.

 

Šta je to što su  Srbi trebalo da dobiju? Pre svega zajednicu 10 opština  sa sprskom većinom južno i severno od Ibra. ZSO  bi dobila samim tim i predsednika i potpredsednika , skupštinu i statut, grb i zastavu. To je obuhvatalo : Leposavić, Zvečan, severni deo Kosovske Mitrovice, Zubin Potok, Parteš, Ranilug, Novo Brdo, Gračanicu, Štrpce i Klokot. Ketrin Ešton je očekivala da će se ostvariti ono što je potpisano ali Albanci to uporno odbijaju.

 

Šta je problem? Albanski političari  trvde to ne mogu da dozvole. Ako ne mogu da ispune  pitanje je zašto su to I potpisali? Kažu da je to protiv njihov njihovog “Ustava”. Ne može “država” u “državi”. Sprski predsatvnici to negoduju. Ustav Srbije ne priznaje njihov lažni samim tim argument ne stoji. Ali gde je rešenje? Šta će biti sa dijalogom I šta će biti sa spskim narod na Kosovu? I kada će zaista početi “nova era” I era mira” to je još najvažnije pitanje. Koje će izgleda još dugo čekati odgovor.

 

Autor:Aleksandra Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *