BENIGNIJU PRESTIŽNA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Kultura

Na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (od 1. do 11. Septembra), Zlatni Lav za životno delo biće dodeljen italijanskom glumcu I reditelju Robertu Benigniju, dobitniku oskara za film Život je lep, saopštili su organizatori događaja.
68-godišnji Toskanac, poznat po svojim luckastim, bezobraznim vragolijama, kao I javnim čitanjima Danteove Božanstvene Komedije, jedan je od najpopularnijih Italijanskih filmskih zvezda. Glumio je u nekoliko filmova, režirajući devet.
‘’Moje srce je puno radosti I zahvalnosti. Neizmerna mi je čast primiti tako važno priznanje za svoj rad’’, rekao je Benigni u izjavi za Venecijanski filmski festival. Direktor festivala Alberto Barbera rekao je da je glumac nagradu zaslužio svojom ‘’živošću, otvorenošću, strasnom I neponovljivom radošću, što je možda najoriginalniji znak njegovog opusa’’.
Pored glume i režije filma Život je lep, tragikomedije Holokausta 1999. godine koja je osvojila Oskara za najboljeg glumca, najbolju muzičku tačku i najbolji film na stranom jeziku, Benigni je sarađivao sa raznim gigantima filmske industrije. Tu spadaju reditelji Federico Fellini, Voodi Allen, Blake Edvards i Bernardo Bertolucci.
Roberto svojom magičnom pojavom ume da ‘’začara’’ publiku, da nasmeje ali I dovede do suza, I upravo je to ono što ga čini posebnim. Benigni nas ‘’tera’’ da živimo, osećamo I radujemo se, jer kako kaže ‘’Ako si u mogućnosti da se smeješ, u mogućnosti si da poseduješ čitav svet!

Autor: Nela Baroševčić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *