SVETSKI DAN PLANETE ZEMLJE

Društvo

Dan planete zemlje 2021. Obeležiće 51. Godišnjicu ovog praznika. Obično se ovom danu svake godine dodeljuje druga tema ili područje fokusiranja; a ovogodišnja glasi ‘Vratite našu zemlju’.

Većinom godina, događaji povodom Dana Planete Zemlje obuhvataju čišćenje reka, sredina, kao I podizanje svesti o zaštiti životne sredine. Sa socijalnim distanciranjem koje I dalje prati većinu, ovog aprila Zemljin dan postao je digitalan. Virtuelni događaji, poput predavanja o zaštiti životne sredine I razni filmovi, održaće se u četvrtak, 22. Aprila. Kako biste videli katalog zvaničnih događaja, posetite earthday.org.

Naravno, socijalno udaljavanje ne znači da ne možete izaći napolje I uživati u prirodi, sve dok to činite odgovorno. Priroda nije ‘otkazana’!

Da li ste se ikada zapitali kako je nastao ovaj važan dan? Prvi dan Planete Zemlje održan je 22. Aprila 1970. Godine, kada su aktivista iz San Franciska John McConnell I senator iz Viskonsina Gaylord Nelson, zatražili od Amerikanaca da se pridruže lokalnim demonstracijama. Baveći se ozbiljno opasnim temama koje se tiču otrovne vode za piće, zagađenja vazduha I efekata pesticida, impresivnih 20 miliona Amerikanaca, odnosno 10% populacije, odvažili su se I zajedno protestovali. Predsednik Richard Nixon predvodio je državu u stvaranju Agencije za zaštitu životne sredine, koja je usledila sa uspešnim zakonima uključujući Zakon o čistom vazduhu, o čistoj vodi I onaj o ugroženim vrstama. McConell prvobitno je izabrao prolećnu ravnodnevnicu (20. Mart 1970.), ali se Nelson odlučio za 22. April, što je na kraju ostao zvaničan datum proslave.

Dan Planete Zemlje ima za cilj da izmeni naše razmišljanje I izazove promene politike kako bismo mogli da zaštitimo životnu sredinu. Njegova misija je ‘diverzifikovati, edukovati I aktivirati ekološki pokret širom sveta’.

Na Planetin dan, kao I svakog drugog, postoji mnogo načina da pojedinci širom sveta preduzmu mere I učine naš zajednički dom zdravijim mestom za život.

Čovek je, nesumnjivo, najveći krivac menjanja klime čitave planete I narušavanja prirodne ravnoteže upravo svojim aktivnostima; krečenjem šuma, gubitkom staništa, neodrživom poljoprivredom, zagađenjem pesticidima kao I trgovinom I krivolovom. Posledice su, zna se, dalekosežne, a kao krajnji ‘korisnik’ javlja se čovek, koji strada od negativnih posledica po zdravlje zbog, ironično, sopstvenih postupaka. Planeta zemlja svakodnevno nam pruža uslove za život te je zato neophodno da se I mi ponašamo racionalno I u skladu sa tim. Svaki pojedinac, ma gde god se on nalazio, mora da poštuje zakone prirode! Samo na taj način moći će da sačuva ono što nam je priroda nesebično dala.

Dan Planete Zemlje prilika je da svaki građanin razmisli o svom ponašanju prema Zemlji I da doprinese da ista bude čistija, lepša, a samim tim I zdravija. Samo zdrava I čista sredina može nam pružiti kvalitetniji život. Zajedničkim snagama treba da se podigne svest o potrebi zaštite životne sredine I odgovornog ponašanja. U kakvom ćemo svetu živeti odlučujemo svakog dana. Sve(t) je u našim rukama!

“Zato što svi mi imamo ovu planetu Zemlju, moramo naučiti da živimo u harmoniji i miru jedni s drugima i sa prirodom. Ovo nije samo san, već nužnost.“ Dalai Lama

 

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *