Kako je Putin rešio problem Čečenije?

Politika

PRVI I DRUGI ČEČANSKI RAT

Vladimira Putin je sklopio dogovor sa Ramzanom Kadirovim 1999. godine kada su ruski tenkovi ušli u Čečeniju. Glavne stavke u tom dogovoru su bili korupcija,šerijat i nasije i kako te probleme rešiti. To je bio drugi ulaz ruskih tenkova u Čečeniju. To je naznačilo početak Drugog čečanskog rata. Prvi je bio d 1994. Do 1996. godine. Završio se mirovnim sporazumo i taj sporazum su potpisali Boris Jeljcin tadašnji ruski predsednik i bivši svojstski oficir Alsan Maskadov.

DONOŠENJE MIRA I SPORAZUM

I tako sovjetska autonomna pokrajina pada u ruke gospodara rata. Rusija tu zaista nije imala pravo glasa. Rusi su to oseliti kao poraz i nisu mnogo pogrešili. Kada Vladimir Putin postaje premijer odlučuje da reši taj problem. Postavio je cilj da bezbednost i borba protiv teroeizma mora biti među najvažnijim stavkama u Čečeniji. Mlad i snažannog duha satkan od velikih ambicija Putin je odlučio da dođe do pobede nad terorizmom. Svi su znali da vojna operacija u Groznom je pre svega premijerova zasluga. To su zvali „antifašističkom operacijom“ . Na kraju te te velike borbe Ahmad Kadirov je potpisao dogovor sa Krelmljom. Posle njegove smrti nasleđuje ga sin Ramzan.
Godinu dana kasnije Vladimir Putin postaje predsednik i obećava da će među njegovim glavnim misijima biti borba protiv terorizma i da neće biti milosrdan prema kriminalnim klanovima. Tako dolazimo do 2021. i do velikog dana za Rusiju.

photo:Pinterest

POBEDA NAD KRIMINALNOM GRUPOM I LIKVIDIRANJE BJUTUKAJEVA

Ove godine je uništeno krimilnalno leglo Čečenije. Pripadnici specijalne policije su upali u naselje Katar-jurt i likvidirali bandu Aslana Bjutukajeva. Oni su dva puta izbeglu pravdu ali treći put nisu uspeli. Ta operacija je duže vreme spremana i u u njoj je lično učestovao Kadirov. U toku operacije likvidirini su šest članova grupe i pri tom su trojica sa vađom indentifikovani. Predsednik Rusije je pomagao i naredio da se sprovede najbolje moguće i sa što manje gubitaka u bezbednostnm snagama. Njegovima savetima je operacija unapređena tako da je on veoma doprineo pobedi na kriminalom. Tako da je Rusija još jednom porazila terorizam. Bjutukajev je bio jedan od organizatora terorističkih napada na aerodromu Domodedova 2011. godine.
Od donešenja mira do danas prvo kao premijer pa zatim kao šef države Putin je uspeo da obezbedi ono što je obećao. Grozni je danas jedan veoma ekonomski stabilan grad potpuno suprotnog od ratnog razarenog grada. Kadir ističe da ima veliko poštovanje prema Putinu i da bi života dao za njega i ponosi se što postigli dogovor koji jedan deo Rusije smatra da će baš taj sporazum njihovu državu skupo koštati. A opet ima onih koji kritikuju Putin za sve ono što se dešava u Čečeniji a Putin je zato nem i da se Rusija ponaša kao da se ništa ne dešava. Drugi opet slave mir I stabilnost.

Autor:Aleksandar Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *