Religije na američkom kontinentu

Društvo

Moglo bi se reći da je Amerika jedna od najreligioznijih hrišćanskih država. Religija je u Americi prisutna svuda, kako na televiziji, radiju, bilbordima, novčanicama, u političkim govorima, često se mogu pronaći biblije i u hotelskim sobama širom Amerike. Na teritoriji američkog kontinenta od ukupnog broja građana koji se izjašnjavaju kao religiozni oko 65% su hrišćani, u najvećem broju katolici, zatim protestanti.  I ako se u proteklih nekoliko godina često govori o smanjenju uticaja religije i povećanju ateizma na američkom kontnentu takođe se pojavljuju i popularizuju nove crkve koje izučavaju Hrista.

Evangelizam

Evangelisti su protestantski pokret i broje preko 60 miliona sledbenika i jedna su od najvećih hrišćanskih grupa u Americi. Evangelisti smatraju da su liberalne i modernističke stranke u protestantskim crkvama ugrozile hrišćanska učenja prilagođavajuči stavove i vrednosti sekularnom svetu. Većina pristalica Evangelizma opisuje sebe kao „Ponovo rođene“ i glavna razlika u odnosu na protestante im je stav o tome kako se treba odnositi i kako treba pristupiti Svetom pismu. 

 

Baptisti

Oko 15% procenata svih Amerikanaca identifikuje se kao baptisti, što ih čini jednom od najvećih verskih grupa u SAD. Baptistička crkva je nastala u okviru protestanizma 1609. od strane sveštenika izbeglih iz Engleske u Amsterdam. Američki baptisti veruju da je Isus Gospod i Spasitelj i da je Biblija božanski nadahnuta Božja reč koja služi kao poslednji pisani autoritet za življenje hrišćanske vere.

Odlikuje ih krštenje sa potpunim potapanjem u vodu samo starijh pripadnika koji su se prepoznali kao baptisti. Danas u 160 država sveta postoje baptističke crkve,  najčešće grupe baptista nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama kao i u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

 

Foto: Wikipedia

 

Mormonizam

Mormonski pokret osnovan je oko 1820. godine u Njujorku od strane Džozefa Smita. Smit je tvrdio da je u toku mladosti posećivan od strane anđela Moronija koji su mu otkrili da pored Jevanđelja postoji i „dodatak“ pisan na zlatnim pločama. 1830. godine piše svoju „Bibliju“ i proglašava sebe prorokom. Mormoni sebe nazivaju hrišćanima i ako otstupaju od tradicionalnih hrišćanskih verovanja pa tako ne slave Boga kao Trojstvo već slave tri odvojena Boga. Mormoni imaju zdravstveni kod, izbegavaju se alkohol, kafa, cigarete i čaj ali i strog zakon čednosi. Hrišćanska crkva ne prihvata mormone kao hrišćane.

Foto: Wikipedia

Sajentološka crkva

Sajentološko učenje nastalo je 1952. godine od strane Rona Habarda, pisca naučne fantastike. Kada je izvršeno istraživanje 2007. godine sajentologija je u Sjednjenim Američkim Državama imala oko 3,5 miliona slebenika. Sajentologija je učenje da su ljudi besmrtna duhovna bića koja su zaboravila svoju svrhu i da je svaki čovek u osnvi dobar. Sajentologija kroz metod duhovne rehabititacije kod sledbenika pokušava da proizvede da ponovo svesno dožive bolne događaje iz prošlosti kako bi se „oslobodili njihovih ograničavajućih efekata“. Sajentologija je u Americi priznata kao vera, dok u evropskim državama sajentolozi nemaju verski status. 

Foto: Wikipedia

 

Autor: Dragana Dragičević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *