Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri.

Kultura

Čuvena replika iz serije Mućke. Kultna humoristična serija o braći Trotter koji se na pijaci londonskog predgrađa bave preprodajom različite nekvalitetne robe sumnjivog porekla. Lukavi londonski trgovac Derek Trotter sanjari o bogatstvu, ali svaki njegov sumnjiv posao i mutan plen uvek završava katastrofalno.Ova nagrađivana serija koj slavi život jedna je od najpopularnijih britanskih televizijskih serija, a svaka nova sezona je potukla rekorde u gledanosti. Del, Rodney i deda ( stric)  Trotter žive u državnom stau u soliteru Mandela House u naselju Peckham jugoistočnog Londona. Kada im je umrla majka, Del se zavetovao da će paziti na malog Rodneya i otada drži reč, iako je sada Rodney već viši od 180cm.

Serija je snimana od 1981.do 2003.godine u sedam sezona i u početku nije imala dobar odziv kod publike. Napisao je i kreirao Džon Salivan. Međutim na televiziji BBC su bili uporni, tako da je na kraju seriija dobila kultni status zajedno sa Božićnim specijalima. Mućke su dobile veliki broj nagrada i od kritike i od publike, ali su imale i veliki uticaj na britansku kulturu, budući da su neke replike iz serije ušle u svakodnevnicu, a trotočkaš marke “Reliant Regal“ je upravo zbog ove serije postao kultni automobil u Britaniji.

 Lik Rodneya , koga tumači Nikolas  Simon Lindherst, večito nesnađen, zbunjen, u senci svog brata Del Boja, postao je omiljeni lik i stekao veliku popularnost. Nikolas je rođen 20.04.1961. Pored njegove popularnosti u seriji “Mućke“, njegove poznatije uloge su Gari Sparou  u “Laku noć, dušice“, Adam Parkinson u serijama “Leptir“, Ešli Filips u “Dvojica od nas“, Flečev sin Rejmond u “Ići pravo“, Džimi Venejbls u “Nakon što si otišao“ i Fredi Robdal u “Rok i Čips“.

Nikolas je rođen u Emsvortu, u grofoviji Hempšir u aferi koju je njegova majka imala sa oženjenim čovekom. Lindherst je priznao da se ranije stideo kako se otac ophodi prema njegovoj majci, ali da je to prevazišao u dugoročnoj vezi sa svojom današnjom suprugom, Lusi. Kao dete je išao u Korona pozorišnu školu.Kada je imao oko 10 –ak godina pojavljivao se na reklamama i dečijim filmovima. Nacionalno priznanje je stekao kao sedamnaestogodišnjak u seriji Leptir, autorke Karle Lejn gde je igrao Adama Parkinskona. 

Nikolas za sebe kaže da nema potrebu da bude u centru zbivanja i nije aktivan u šoubiznisu, već preferira da se bavi aktivnostima u prirodi koje ga ispunjuju. Kada je napunio pedeset godina, povukao se iz pozorišta i posvetio se pčelarstvu.

U oktobru prošle godine, izgubio je sina. Arči Lindherst krenuo je očevim stopama i postao glumac. Arči je pronađen mrtav u stanu, imao je devetnaest godina. Policija njegovu smrt smatra prirodnom, saopšteno je da je preminuo od kratke i teške bolesti.

Uvodna špica

Sam naziv “ Only Fools and Horses“ kod nas preveden kao “Mućke“ izveden je iz izreke “Why do only fools and horses work?“ ( for a living) ili prevedeno na srpski „“ Zašto samo budale i konji rade“ ( za život).. Nije da ovo nije moto koji lebdi oko stana u Pekamu ( zapravo je snimano u Bristolu ) gde se na sve načine Troter porodica na čelu sa Del Bojem trudi da preživi iz dana u dan novim švercom, smicalicama, preprodajom. Možda nam je zato toliko bliska, našoj današnjici.

Imam užasan osećaj. Ako postoji ta reinkarnacija, kakve sam sreće, vratiću se kao ja. ( Rodni )

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *