Ko je čovek koji zamenjuje Kastra?

Politika

Kuba dobija promene i to jednu od najvećih u modernoj istoriju.  To je promena vođstva Kube  i nije baš česta.Po prvih put za šest decenija na čelu ove države neće biti Kastro.  Kubanska Nacionalna skupština izabrala je 19.aprila novog vođu. Raul Kostro se povukao sa mesta predsednika. I to u svojoj 86.godini svog života.  Služio je dva mandata. Od 1959. Godine promena vođe je bilo samo jednom. Kada je Fidel Kastro oboleo I državu preuzeo njegov brat 2006. godine.

 

 

Pitanje je kako će se to odrazi na Kubu? Kako će se posle kraja jedne promane odraziti? I šta se očekuje od novog predsednika?  Prvo što se očekuje je ekonomska stabilnost kao I razvoj ekonomije. Mir sa SAD je isto tako međunajvažnijim stavkama. Problem je što u Komunstičkoj partiji I dalje imaju važnu ulogu Fiderorovi revolucionarni sabornici koji neće prihvatiti velike promene. Novi predsednik je Migel Dijaz- Kanel. Ima 61 godinu. Njegov dolazak na vlast je pravo I istinskog preuzimanje vlasti. I to je prva vladina čoveka koji nije bio revolucije 1959.godine.  Mnogi iz te generacije koju su učestvali u revoluciji su I dalje živi.

 

 

Raul Kastro je 2011. uveo je da  vladini i partijski rukovodioci imaju pravo na dva mandata I da nema posle više reizobra. Smatrao je da stari ljudi ne treba da dugo drže vlasti I da tu ostanu do kraja života. Na svom primeru je to pokazao kada se povukao.Dijaz- Kanel je inženjer koji je tokom svoje političke karije veoma uspeo da se probije. Od provincijskog partjijskog vođe do prvog potpredsednika . Dok je Raul Kastro mogao da temilji svoju vlast na harizmi u uvažavanju od naroda koji mu je ostavio brat kao I na svom prezimenu novi predsednik svoj izbor mora da opravda delovanjem I rezultatima.  Može se reći da je progmatičan političar koji zna šta  treba da nastavi a kada treba svoju državu da okrene u drugom smeru.

Autor :Aleksandra Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *