Hitler- čovek koji je promenio i unakazio svet

Društvo

ROĐENJE,PORODICA I ŠKOLOVANJE

Na današnji dan rodio se 1889.godine Adolf Hitler. Poznato je da je njegov otac Alojz bio vanbračno dete pa je nosio majčino prezime Šiklgruber do 1876.godine i onda je  uzeo prezime Hitler. Adolf je jedino to prezime koristio.  Alojz je bio carinik zbgo čega su se stalno selili. Kada se povukao sa posla sa porodicom se preselio u Linc. Tu su najviše vreme živeli.  Otac je preminuo 1903. Godine. Imao je novca da zbrine ženu i decu.

 

Hitler nije voleo oca. Govorio je kako je bio grub i hladnokrvan i veoma ga se plašio. Majku je veoma voleo i bo je veoma vezan za nju. Njena smrt 1907.godine ga je izuzetno  pogodila i slomila. Zna se da je hteo biti slikar. Ali da to nije uspeo. Dva puta su ga odbili na Akademiji likovnih umetnosti.  Smatrali su da on nije za slikarstvo i da je bolje da se posveti arthitekturi. Očeva penzija mu je pomoglada preživi. Uspeo je još da zaradi tako što je slikao razglednice. Odlazio od hostela do hostela. Poprilično je bio usamljen i povučen. U tom periodu počinje da iskazuje nezadovljstvo, a i otvorenu mržnju prema multinacionastičkoj sredini koja je tada bila u prestaonici Austrije.

 

PRVI SVETSKI RAT

 

U Minhen je stigao 1913. godine. Prijavio se 1914. za služenje vojnog roka ali je odbijen. Kada je počeo rat prihvaćen je u 16. bavarskom pešadijskom puku.  Nije prošlo mnogo vremena kada su ga uputili sa svojim pukom na zapadni front. Ubrzo dobja čin kaplara. A potom je dobio poziciju kurira. Ranjen je 5. oktobra. Bila mu je ranjena leva noga.Oporavljao se do novembra 1916.godine.  Posle je pripao 4. Četi 1. batoljona 16. puka u Minhenu.  Kada se vratio na front pokazao je veliku hraborost i neustrašivost. To je bilo 1917.godie.  Spasao je svoju pešadiju i ranjenog komandira. Zbog tih zasluga  dobio je Gvozdeni krst I klase. Kada su  ih napali Britanci bojnim otrovom završio je u bolnci.  Nije bio značajnih posledica po život. Samo mu je sluh bio oštećen. Ali to su samo glasine. Za to se nigde ne može naći dokumentacija.

 

POLITIKA

 

Adolf Hitler  se u septembru 1919.godine učlanio u malu Nemačku radničku partiju u Minhenu.  Kako je bio zadužen za propagandu odlučio je napustiti vojsku.  Stranka je 1920.godine promenila ime u Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija. Skraćeno Nacistička partija.  Ekonomski problemi kako i drugi su uticali da separatisti imaju pokašaje da uspostave desničarsku vladu što im nije uspelo. Veliki broj razočaranih bivših vojnika su pristupali u Nacističku partiju. Jedan od njih je bio   Ernest Ern koji je dosta pomogao Hilteru.  On je bio zalužan za organizovanje privatne stranačke vojske koja se zvala  „Jurišni odredi“. Oni su formalno organizavani 1921.godine.

Hitleer je bio stalno u sukobu sa partijskim kolegama. Želeo je da podredi stranku svojim ciljevima.  Zapretio je da će ih napustiti i da će bez njega propasti i oni su popustili.  Postao je vođa nacista sa potpuno „odrešenim rukama“ 1921. godine. Imao je harizmu i stav i znao je da privuče veliki broj ljudi. Među njima su bili Ekart Rozenberg I Hes Gerang. Poznato je da je bio u zatvoru 1924. Godine. Osuđen na pet godina zatvora ali je bio pomilovan.

Verovao je da jednistvo naroda može samo da postigne firer. On na čelu i svi ispod njega.  Nakon firera tu je bila Nacistička partija. A narod je trebalo da ih štiti. Među njegovima najvećim neprijateljima su bili komunisti, marksisti i jevreji . Za njega su jevreji bile „najveće zlo“, „paraziti“ i „ pretnja“.

 

POČETAK DIKTATURE

 

Nakon što je ubedio predsednika da raspiše nove izbore 1933.godine Nacistička partija je osvojila  43,4 osto glasova.  Rajhstag je iste te godine  usvojio zakon gde se Hitleru daje apsolutna moć. Svi koji bi mu se nalazili na putu polako je sklanjao. Nakon što je preminuo predsednk Hindenburg vojni vrh je pristao da spoji funkcije kancelara i predsednika. Uz to je još išla vrhovna komanda oružanih snaga Rajha. Vojnici i oficiri su se Hitleru zakleli na vernost. Dok su se unutrašnjim pitanjima bavile njegove kolege on se bavio spoljnom politikom i to sam.  Osnovi cilj je bio ujedinjene nemačkog naroda.

 

DRUGI SVETSKI RAT

 

Uveo je obavezni vojni rok  1935. GODINE. Pripojio je Austriji Nemačkoj 1938.godine. Prvo je naredio invaziju na Čehoslovačku. Napao je Poljsku, a Francuska i Britaniju su Nemačkoj objavile rat. Početkom aprila 1941. Godine je bombardovao Jugoslaviju. Država po država je padala. Realizovao je svoj plan a to je bio istrebljenje jevreja.Na milione i milone ljudi je ubijeno na jedan veoma svirep način. Tu su bili i Srbiji, Romi, osobe sa hendikepom i homeseksualci koji su isto ubijani u logorima. Posle  Jevreja najviše je ubijeno Srba. „Čistio“ je svet da bude onakav kakav je po njemu trebao da bude. I tako postao jedan od najzloglašenih diktatora i ratnih zločinca. Zbog svoje alavosti i grabljenja teritorija život je izgubilo najmanje 10 miliona ljudi. Koliko je zaista ubijeno to se nikadaa neće znati.

 

PORAZ I SAMOUBISTVO

 

 

Nije mogao da  se pomiri sa tim da gubi posle toliko dobijenih bitaka. Njegovo carstvo se rušilo i on je 20. Aprila 1945. godine izbršio samoubistvo.Popio je cijanid i pucao u glavu. Dok je Eva popila samo cijanid.

O Adolfu Hitleru se mnogo zna i još više prepričava  glasina. Jedna od njih je veza sa svojom rođakom koju je ubio. Ubistvo svog najbolje prijatelja zato što je bio homeseksualac. Kontravezna veza sa mnogo mlađom Evom sa kojom se oženio pred kraj rata. A najviše se polemisalo da je zaista izvršio samoubistvo ili je pobegao. Njegova smrt će ostati najveća misterija.

Ali da li će se ikada doći do toga kako je došlo do toga da jedan čovek postane toliko okrutan i tako na svojim rukama ima toliko krvi?  I šta raditi da se tako užasna i krvava istorija nikada ne ponovi?

 

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *