Odlazak Kastrovih – kraj jedne ere?

Politika

Ovih dana, posle više od šezdeset godina vladavine, Kastrovih više nema na vlasti na Kubi.
Raul, brat Fidela Kastra odlučio je da za šefa partije proglasi aktuelnog predsednika Kube Migela Diaz-Kanela, koji je na toj poziciji od 2019. godine.

1953. godine Fidel, njegov brat Raul (koga su od milošte zvali Buvica) zajedno sa nekolicinom revolucionara, pokušali su preuzimanje vlasti na Kubi od ozloglašenog i autokratski nastrojeng Fulhensia Batiste.

1952. dolazi do nemira na Kubi, mladi Fidel Kastro, inače doktor prava, planira revoluciju i za početak napada određuje poziciju, tj. kasarnu „Monkada“, zajedno sa 138 boraca.
Plan je bio dobro izveden, ali mnogobrojniji Batistini vojnici brzo su uspeli da savladaju pobunjenike i da dobar deo pobiju, a vođe, među njima i braću Kastro, da smeste u zatvor.

Ubrzo, zbog uzdrmanog Batistinog položaja i popularnosti mladih zatvorenih revolucionara, on ih amnestira, što će ga kasnije skupo koštati.
Kastro se obreo u Južnoj Americi, a u Meksiku upoznaje lekara iz Argentine Ernesta Če Gevaru (Erensto Gevara de la Senta)
1956. Kastrovi izvode pravu pravcatu revoluciju, ovog puta uspešnu, a sa njima je i Če Gevara, koji će odbiti ministarsko mesto, a verovatno zbog sukoba između Fidela i njega.

Od te 1956, Kastro je krenuo sa progonom veleposednika (on sam je iz jedne takve porodice), a Batista i njegovi saradnici centar svoje emigracije pronalaze na Floridi. Njihovi naslednici i dan danas čekaju povratak u zemlju, koji im je onemogućen.

U 21. veku, već ostarela braća polako su krenula sa procesom dovođenja mlađih od sebe i postepenim uklanjanjem svojih članova porodice iz vlasti. Kuba se postepeno otvara svetu, ali sankcije ne jenjavaju. Fidel je svom bratu vlast prepustio 2006, a umro je novembra 2016, pritom preživevši preko 600 atentata, najviše u režiji CIA-e. Slavlje emigranata je bilo neizmerno, isprva nisu poverovali u vest o smrti, jer je takvih pre tuga bilo pregršt.
Raul je do 2019. bio predsednik i partije i države, a 2021. se odlučio da sve uzde vlasti, odnosno i partiju preda šezdesetogodišnjem Diaz-Kanelu.

Jedna era na Kubi je završena, ali i era u istoriji sveta uopšte. Kastrovi su definitivno drugu polovinu 20. i prvu polovinu 21. veka obeležili.
Na koji način?
Neka istorija sudi.

Autor: Miloš Simeunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *