Istopolni brakovi – novi zakon do jeseni

Politika

,,Ponosan sam što sam Holanđanin“

Ovu rečenicu izgovorio je Asošijeted pres Dolf Parker 2001. godine, samo trenutak pošto se venčao sa Gertom Kastelom. Dve decenije kasnije, Srbija je na korak do usvajanja istopolnih brakova. 

Da li se vi slažete sa predlogom zakona o istopolnim brakovima?

Imajući u vidu da Srbija iz godine u godinu gubi svoje stanovnike, a da je stopa mortalite veća nego stopa nataliteta, postavlja se pitanje da li su ove novine neophodne Srbiji? Postavlja se i pitanje da li će dete koje odrasta u zajednici istopolnika imati jasan pogled na svet?

Ministarka za ljudska prava  i društveni dijalog Gordana Čomić kaže za “Blic“ da bi predlog zakona trebalo da se nađe u Skupštini do kraja prolećnog zasedanja. 

  • Predlog će se naći u Skupštini Srbije do kraja prolećnog zasedanja.  U petak će biti objavljene polazne osnove, na eUpravi, po Zakonu o planskom sistemu, i to je sam početak procesa – najavljuje Čomić.

Zakon o istopolnim zajednicama bio je jedan od najvećih zahteva na prethodnim paradama ponosa u Srbiji. U nacrtu koji se našao u javnosti, istopolna zajednica se definiše već u članu 2.

  • Istopolna zajednica je zajednica porodničnog života dva punoletna lica istog pola koja je registrovana pred nadležnim organom javne vlasti u skladu sa odredbama ovog zakona. Izrazi koji se koriste u ovom zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li navedeni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju bez diskriminacije lica ženskog i muškog pola – piše u tom članu. 

Da li će ovaj zakon biti na meti osude, ostaje nam da vidimo.

 

Autor: Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *