FOKLANDSKA OSTRVA I RAT U ARGENTINI

Uncategorized

Za Argentince su to Malvinska ostvra, dok su svetu poznatija kao Foklandska ostrva. Ostrvo geografski bliže Argentini, Britanci nad njim imaju vlast.Iako je rat bio pre nešto više od trideset godina, pitanje koje se i dalje postavlja, čija je vlast nad ostrvom?

Pre dolaska Britanca u osvajanju Južne hemisfere, ostrvo je bilo napušto i pusto, time su prvi ljudi na njemu Britanci. Argentina se pak ne slaže sa tim, zato što je ostrvo udaljeno samo 400 kilometara od argentinskog kopna.Pitanje je da li je Britancima suverenitet ostrva stvarno bitan ili se ipak bore za ostrvo bore za nekih drugh razloga?To su sve pretpostavke koje se provlače godinama i zbog kojih i danas ne može da se dođe do jasnih zaključaka.Imajući u vidu, da ostrvo bogato naftom, tj. more oko njega i da se kompanija „Shell“ interesuje za ostrvo.

Pre 39 godina 2.aprila 1982. godine i narednih 74 dana buktao je sukob između Argentine i Velike Britanije.Argentinske trupe su upale i zauzele Foklandska ostrva, iako se nije očekivalo da Velika Britanija reaguje  brzo i spremno, na iznenađenje Argentinaca. U trenutku napada,na  ostrvo je bilo oko stotinak britanskih vojnika i policajaca, tako da Argentina nije naišla na veliki otpor i preuzeli su vlast.Argentinsku vojsku je predvodio Leopold Galiteri, sa ciljem da svoju popularnost vrati vraćanjem Foklandskih ostrva, na čelu Velike Britanije je bila Margaret Tačer.Britanije je sukob shvatila i više kao pretnju i upad na njihovu teritoriju, time šalju 27.000 vojnika i 100 ratnih brodova, za jedno malo ostrvo, dok je druga strana poslala mlade regrute koji su služili vojsku, nespremni i ne sluteći sa kakavom silom će se sukobiti.Napadi su bili i sa mora i iz vazduha, ali prelomni trenutak je potapanje argentinskog broda „General Belgrano“ u kojem je poginulo oko 300 vojnika.Mali broj njih je preživeo i danas ima vidljive traume.

Danas kada pitate ostrvljane, šta misle o tome, samo  žele da im se obezbedi normalan život bez sukoba, dok Argentinci smatraju da su se stvarno u tom ratu borili za oslobađanje ostrva od okupatora.Danas se smatra da je to bio čista politička odluka Argentine, da nespremne vojnike šalje u rat, sa već poznatim ishodom, jer je tadašnjoj vlasti trebala popularnost i kredibilitet.Leopold Galtieri je osuđen na 12 godina zatvora, a rat se završio kapitulacijom Argentine.

Autor: Marija Lilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *