Trikovi u borbi protiv pušenja

Lepota i zdravlje

Bez obzira na to koliko su ubedljive činjenice koje govore protiv pušenja, ono što je pušaču potrebnu nisu samo činjenice i statistički podaci, već pre svega, jedan plan i program koji će mu pomoći da prekine sa pušenjem. 

Sve dok postoji želja za prestankom pušenja, to ipak nešto znači.

Bez obira na pušački staž, lako je ostaviti cigarete. Ovim tekstom imam želju da vam približim metode koje sam lično koristila kako bih ostavila ovaj “slatki“ porok. 

Odluka je pala danas! Nema odugovlačenja. Koliko puta ste rekli samo da dođe ponedeljak, prvi u mesecu. Mnogo? Kada se odlučite na ovaj korak tada se usresredite da ga ispunite. Kao alternativa pušenju mogu vam poslužiti bombone sa jakim mentol ukusom ili neka aktivnost ali bez električnih cigareta jer one ne mogu biti pomoć od odvikavanja od nikotina. 

Dakle ono što je jako važno,čvrsta volja i bez odugovlačenja!

Evo nekoliko pravila koja će vam pomoći u odvikavanju:

  • Pušač mora aktivno da se kupa

Zvuči suludo ali onda kada osetite napetost kupka će vam pomoći u opuštanju mišića. Vodena para će vas zavarti, tako će želja za nikotinom popustiti.

  • Unos tečnosti

Treba unostiti od 6-8 čaša vode između obroka. Mnogo tečnosti će vam pomoći da organizam očisti katran iz organizma.

  • Nema odmora posle ručka

Ako ste završili sa jelom, nemojte dozvoliti sebi da sednete i varite hranu, već se podignite uradite nešto što će vam misli skrenuti. 

Ono što sam lično koristila prilikom odvikavanja jeste kompleks vitamina B. Nikotin sam zamenila jabukom, ceđenim sokovima, limunadom i maslinovim uljem . 

Važno je da znate da nikotinske krize dolaze u “valovima“ i traju 3 minuta. Vama će biti puno lakše kada znate da će i taj val proći .

 

Izvor :Institut za javno zdravlje                Autor :Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *