Kultura

Neobični likovi nacrtani specifičnim stilom crtanja, zanimljive tematike, različiti događaji,  kombinacija različitih žanrova, svetova, događaja, sve ovo su karakteristike jednog posebnog  animiranog crtanog filma koji dolazi iz Japana.  

Zbog raznovrsne tematike, anime može biti namenjen svim uzrastima, od dece i tinejdžera,  pa čak i odraslima. Postoji ustaljeno mišljenje koje nalaže da je anime namenjen samo deci,  što uopšte nije tačno, čak može biti i opasno, jer postoje tematike ovdašnjih, modernih  anime – a, koje uopšte nisu za decu.  

Anime sa sadržajem koji nije prikladan za decu mora biti označen kao takav, tako roditelji  imaju u uvid da li njihovo dete to može gledati.  

Anime ima različite scenarije, pored zabavnog karaktera, postoje i anime – i koji su  napravljeni na osnovu, političkih, društvenih i ekonomskih tema… 

Zbog svoje raznovrsnosti, anime je postao dosta popularan. Postoje anime – i vrhunskog  kvaliteta na kom im mogu zavideti mnogi filmski reditelji sa Zapada. Holivudski producent  Kristofer Nolan, za svoj film ,,Inception“ , inspiraciju je dobio iz anime horor filma ,,Paprika“.  

Netflix je takođe počeo sa plasiranjem anime – a.  

Ali, uprkos svojoj popularnosti, anime kompanije počele su da imaju problema. Dok su  mnogobrojni stariji anime – i odisali kvalitetom, poslednjih par godina kvalitet je dostao  opao. Autori su u žurbi da što pre opravdaju uložena sredstva, počevši da prave dosta  komercijalne sadržaje i tako pravivši da zadovolje najveći broj fanova, izgubili su na  vrednosti. Otakui (ljudi koji se opsesivno interesuju za anime i mange), koji čine najveći broj  ovog auditorijuma, novije anime – e, zbog nasilnih i krvavih scena smatraju kao  neprikladnim za decu. Zbog ovih faktora anime indusrija je u problemu, ali to ne znači da ne  postoji kvalitetan sadržaj, za svakoga se može naći po nešto.  

Uticaj anime – a kao vida zabave se dosta povećava. Međutim, mnogi roditelji se žale kako je  određeni sadržaj previše nasilan i nepogodan za decu i kako deca nemaju šta da nauče iz  njih, ali treba uzeti u obzir da se bili koji sadržaj, pa čak i crtani, obeležava kao moguć za  gledanje određenom uzrastu, kako bi napomenuo roditelje da li njihovo dete to može da  gleda.  

Kada se govori o tome šta može da se nauči iz crtaća, anime – i mogu biti dobar primer. Za  razliku od animacija kao što su ,,Tom i Džeri“, ,,Duško Duguško“… gde su u nekim scenama  prikazani besomučno i jednodimenzionalno nasilje, anime priča je drugačija, ovde možemo  

naći scene avantura i borbe protiv zla, takođe imamo brojne primere gde je naglašena  negativna konotacija nasilja. 

,,Digimoni“ se mogu uzeti kao dobar primer. U ovoj avanturi, na realističan način, deci je  dočaran život, pojavljuju se razni likovi, glavni junaci žele da spasu svet, na svom putovanju  sklapaju nova prijateljstva, ali isto tako dolazi do prvih svađa, pojava neprijatelja… potpuno  je otvoren prozor mašte.  

Ovo nije jedini anime koji se može uzeti kao primer, postoji mnoštvo drugih anime – a, koji  svojim sadržajem mogu uticati pozitivno na decu.

Autor: Marija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *