Zašto treba posetiti Prirodnjački muzej u Beogradu

Uncategorized

Osnovan 1895. godine, Prirodnjački muzej u Beogradu, prva je specijalizovana ustanova za  naučno proučavanje, zaštitu i prezentaciju nacionalne prirodne baštine. Muzej je obeležio  125 godina postojanja 19. decembra, u to ime bila je otvorena izložba ,,Priča o nama“, ali  nažalost zbog epidemiološke situacije, muzej nije mogao da pruži klasično otvaranje.  

Izložbu su činile četiri celine: Prva – Kabinet retkosti – kratka istorija prirodnjačkih zbirki, Iz  arhive Prirodnjačkog muzeja, Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja i Savremeni period Muzeja.  Druga i treća – na popularan način, široj javnosti se predstavljaju značajni događaji i ličnosti  koji prenose poruke iz prošlosti. Četvrta – kraj izložbe – Quo Vadis? sa kartom izdvojenih  evropskih i svetskih muzeja u slici bez reči prikazuje viziju današnjih muzealaca.  

Prirodnjački muzej je jedan od najstarijih muzeja i jedna od najstarijih srpskih kulturnih i  naučnih institucija. Osnovan je 19. decembra 1895. godine, pod imenom ,,Jestastvenički  muzej“. 

Prve zbirke, iz prve polovine XIX veka, prikupljane su i čuvane prvo u Liceju, a zatim u  Jestastveničkom kabinetu Velike škole pod rukovodstvom Josifa Pančića, prvog srpskog  botaničara i rektora Velike škole.  

Prva stalna izložba Muzeja otvorena je 7. septembra 1904. godine, na dan stogodišnjice  Prvog srpskog ustanka. Mnoge zbirke su bile oštećene ili uništene tokom Prvog i Drugog  svetskog rata, a muzej se oporavio i nastavio sa radom posle Drugog.  

Posle rata, Muzej ima značajnu ulogu u zaštiti prirode u Srbiji. U Prirodnjačkom muzeju  danas se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, fosila, biljaka, životinja,  lovačkih trofeja i oružja. Među ovim zbirkama, koje predstavljaju veliku kulturnu i naučnu  bazu, nalaze se nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka. Među zbirkama biljaka i  životinja, mogu se naći izumrli primerci.  

Muzej ima tri osnovne delatnosti koje su tesno povezane i u procesu rada neodvojive.  Sakupljanje i čuvanje predmeta iz prirode koji dobijaju punu vrednost i ostvaruju svoju svrhu  tek nakon proučavanja i naučnog vrednovanja, a tek nakon toga mogu da ispune kulturno – prosvetnu ulogu.  

  1. godine Muzeju je pripojen Muzej šumarstva i lova, a 1992. godine mala zgrada u sklopu Kalemegdana postaje Galerija.

Mnoge izložbe ovde privlače dosta pažnje, takođe su organizovane izložbe posvećene  poznatim prirodnjacima.  

Muzej za decu beogradskih vrtića i škola, kao i škola Srbije, organizuje predavanja i kreativne  radionice, u okviru kojih godišnje učestvuje preko 20.000 dece.

Muzej takođe objavljuje i periodičan časopis – Bulletin of the Natural History Museum in  Belgrade, kao i Godišnjak Prirodnjačkog muzeja u kome su opisane godišnje aktivnosti  Muzeja. 

Muzej na Kalemegdanu poseti preko 35.000 posetilaca, a brojne putujuće izložbe koje  gostuju u muzejima širom Srbije obiđe preko 100.000 posetilaca.  

  1. godine Prirodnjački muzej je dobitnik prestižne nagrade „Mihajlo Valtrović“ za izuzetne rezultate ostvarene u stručnom radu, a 2016. godine je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena za naročite zasluge u oblasti kulture i nauke. 

Autor: Marija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *