Da počnemo od večite dileme „Da li je starije jaje ili kokoška?“. Odgovor nam niko još uvek nije dao, a teško da ćemo ga i dobiti ikada. Znamo samo da jedno bez drugog ne može, a znamo da ni mi ne bismo mogli da zamislimo naš doručak bez njih. Da li se hralili zdravom ili brzom hranom uvek je tu jaje.
Pored kokošijih u ishrani se koriste guščija, pačija, jaja od ćurki i prepelica, ali u manjoj meri. Jaja sadrže gotovo sve hranljive sastojke potrebne čoveku i zato su uvršćene na vrlo visokom mestu u ishrani. Jaja su veoma tražena namirnica zbog svog ukusa, hranljivosti, uklopljivosti sa mngim jelima. Belančevine jajeta spadaju među najvrednijim i nutricionisti ističu da jaja sadrže 13 esencijalnih vitamina i minerala.
Postoje rzaličite klase jaja, koje oređuju njihov kvalitet. Podeljena su u sedam klasa, a to su SS – najkrupnija jaja, S, A – sveža jaja, B, C, D i E – najsitnije jaje.
photo: flicker
Kakva jaja ste vi jutros doručkovali? Uz pesmicu „Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje“ počinjala su naša jutra kada smo bili deca i tad su nas učili njihovom značaju za organizam. Na koji način pripremljena jaja su vam omiljena ili sve volite podjednako? Koliko jaja pojedete za jedan obrok?
Jaja su sastavni deo mnogih jela, ali isto tako se mogu jesti i sama. Velika proteinska vrednost ih je uvrstila u „zdrave“ jelovnike. Količina jaja koja sme da se pojede je relativna, kao i to koliko puta nedeljno ih treba konzumirati. Jedno je sigurno, ne postoji osoba koja ih ne voli.
Kajgana, omlet ili jaje na oko? Večita dilema…
Da je način pripreme jako bitan i da on njega zavisi njegova hranljiva vrednost, to nam je svima jasno. Tako da, ako želite da postignete što veću hranljivu vrednost spremajte ih na uljima koja su otporna na visoke temperature, kao što su kokosovo, ekstra devičansko maslinovo ulje ili maslac.
Kuvana jaja su najbolji izbor ako ste rešili da idete na dijetu. Ona su dobra jer čine protein lakše svarljivim i povećavaju iskoristivost biotina, ali mogu da se jedu na različite načine. Najbolja su kombinacija sa salatama i povrćem, ali ako niste ljubitelj istih možete ih pripremiti i kao omlet sa kuvanim povrćem i orašastim plodovima.
S obzirom da su postojale razne teorije da li jaje treba jesti celo ili odvajati belance od žumanceta, šta je zdravije, naučnici su otkrili da je celo jaje zdravo i da se kao tako i treba jesti. Takođe kada je reč o holesterolu i zabludi da ne treba jesti jaja, malo ljudi zna da će doći do gubitka hranljivih sastojaka i povećanja količine oksidiranog holesterola ako se jaje prekuva ili preprži.
photo: flicker
Takođe bi trebalo napomenuti da postoje ljudi koji piju živa jaja. Retki su, ali postoje. Samo treba istaći da je takav način konzumiranja jako zdrav i dobar za glasne žice.
Bliži nam se i Uskrs, jedan od najradosnijih hrićanskih praznika. Tog dana sve svi takmičimo ko će imati najjače jaje. Simbolika, koja je oduvek važila je rađanje i pobeda nad smrću. Kada se ljuska slomi, iz nje izlazi nov život.
Da li jedva čekate Uskrs i farbanje jaja?
Autor: Teodora Kijanović