NE, NIJE LONDON! OVO JE NAJKIŠOVITIJE MESTO NA PLANETI (VIDEO)

Društvo

Na svetu postoji jedno mesto koje je prema svim statistikama najkišovitije mesto na svetu. I ne, ovaj članak neće biti posvećen Londonu, iako je sigurno veliki broj vas pomislio baš na ovaj grad. Međutim, ovde je reč o Mavsinramu, koji se nalazi u Indiji, 16 kilometara od Čerapundžeja.

 

Još od davne 1851. godine se vodi evidencija padavina, a ovaj zadatak obavlja Svetska meteorološka organizacija. Ona je, posmatrajući vrlo dug vremenski period, zaključila da je mesto sa najviše padavina upravo Mavsinram u Indijskoj regiji Megalaja.

Prema statistici, par puta se dogodilo da su Mavsinram u Indiji i kolumbijska mesta Ljoro i Lopez bila slična po godišnjoj količini padavina, ali je ipak Mavsinram uspeo da sačuva titulu najkišovitijeg mesta na svetu.

 

Mavsinram je inače selo u indijskoj regiji Meghlaja, na severoistoku zemlje I zauzima površinu od 2,7 kvadratna kilometra. Stanovnici su se prilagodili na svakodnevne padavine i iz kuće ne izlaze bez kišobrana, a na njive odlaze sa improvizovanim prekrivačima za glavu koji liče na male čamce i koji se prave od bambusa, trave i plastike.

 

 

Posečna godišnja količina padavina u ovom suptropskom kraju iznosi 11.872mm, što je približno 12m! Ovo mesto takođe drži I svetski rekord u najvećoj 12-mesečnoj količini kiše koja je iznosila čak 26.470mm. Kiša je tada neprestano padala od avgusta 1860. godine, pa sve do jula 1871. godine. Najsušnija godina je bila 1980. kada je palo svega 6.195mm kiše. Imajte u vidu da je najkišovitija godina u Srbiji bila 1937. kada je izmereno 1324mm u Loznici. Što znači da suša u Mavsinramu kišnija od naše najkišnije godine!

Sa druge strane, titulu najsučnijeg mesta na svetu, prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji, odnosi Arika u Čileu. Posmatrajući statističke podatke, Svetska meteorološka organizacija je objavila da je prosečna godišnja količina padavina ovde svega 0,76mm.

 

Međutim, interesantno je to što živimo u vrlo nestabilnom svetu, gde se klima menja svakodnevno, kao posledica zagađenja i ozonskih rupa. Na nama je da čuvamo planetu, ali i da radoznalo posmatramo da li će doći do promene, kada je reč o najkišovitijem mestu na svetu.

 

Sledeći put kada pomislimo da je kiša u Srbiji dosadna i uporna, setimo se da postoji mesto gde je čak i suša kišna!

Autor: Emilija Janjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *