Zlatonosne srpske reke

Društvo

Kažu da je zlato svuda. Da se može naći u okeanu, u kamenu ispod naših stopala, obližnjim potocima, u brdima u okolini našeg grada, reke ili potoka u blizini naših kuća. Ljudi su oduvek bili fascinirani zlatom. Posedovanje zlata I danas je simbol bogatstva I prosperiteta. Civilizacije su nastajale I raspadale se u potrazi za ovim plemenitim metalom. Baš kao I te civilizacije, cena zlata raste  I opada.

Reka Pek izvire ispod  planine Crni vrh, a uliva se u Dunav kod Velikog Gradišta. Pek je zlatonosna reka, pa je poznata i kao Zlatni Pek. Timok je reka u istočnoj Srbiji, zapravo je skup reka sa istim imenom i pridevom ispred ( Crni Timok, Beli Timok, Svrljiški Timok, Trgoviški Timok, Veliki Timok ). 

Oblast u dolini Peka uvek je važila za predeo bogat zlatom. Prva eksploatacija zlata počela je dolaskom Rimljana, posebno za vreme cara Hardijana ( II vek ). U srednjem veku taj posao su nastavili srpski kraljevi. Krajem 19.veka korišćeni su specijalni bageri, koji su mesečno iz Peka vadili od 25 do 32 kilograma čistog zlata. Do 1955. Izvađeno je više  od 7 tona zlata. Danas se iz Peka zlato vadi samo na tradicionalan način, i to uživanja i zabave radi. Pek protiče kroz Kučevo, kako se u nekim spisima može pronaći Starolzlatija. Reka teče Volujskom klisurom oivičenom bukovom šumom. Kralj Aleksandar Karađorđević, je početkom tridesetih eksploatisao zlato kod Neresnice.

Ispiranje zlata

Do zlata se može kopanjem rude, pa mlevenjem I topljenjem, a može I ispiranjem .Tradicionalni način ispiranja zlata uključuje drvenu posudu iz rimskog vremena, tkzv.ispitak. Ispitak može biti od mekog drveta. Na dnu poprečne gredice zadržavaju se zlatne čestice zajedno sa peščanim ostacima. Danas se Srbija po količini iskopanog zlata nalazi na 59.mestu Ispiranje zlata u našim rekama nije potpuno zamrlo.

Zlato u prirodi

Plemeniti metali u Srbiji su zlato, srebro I platina. To su metali koji imaju specifične osobine I retki su u prirodi. Najčešće se koriste za izradu nakita, a ranije su se koristili za izradu novca. Njihova eksploatacija je I te kako značajna za industriju I privredu.

Iako je zlato vrlo redak hemijski element u zemljinoj kori, postoje mesta na kojima se često može pronaći veća koncentracija ovog metala. Jedno od mesta gde se mogu nalaziti naslage zlata su reke I potoci u kojima se  nalazi veliko oblo kamenje. To je znak da je tok star I da je voda možda čak milionima godina ispirala obližnje stene I zemljane naslage.Budući da je zlato približno 19 puta teže od vode, po pravilu se taloži na dno korita reke ili potoka. Zlato se može nalaziti I u podnožjima planina, takođe ispirino kišom milionima godina

 

Istočna Srbija prepuna zlata. Timok je zlatonosna reka skoro isto kao I čuveni Pek. Stara planina prepuna je mnoštvom ruda I mineral, od kojih je najznačajnije uvek bilo zlato. Ispiranjem zlata na ovim prostorima bavili su se gotovo svi narodi ( Rimljani, Turci, Austrijanci, Francuzi, okupatori ), ostaci iskopina još uvek se mogu videti u mnogim selima gde su čuveni Francuski rudari eksplatisali rudna bogatstva Stare planine. Istraživanje nalazišta zlata jednako je atraktivno kao I potraga za jadaritom, srebrom, olovom I cinkom, a vrednost ležišta na području istočne Srbije premašuje 50 milijardi dolara.

Autor: Marija Jovičić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *