Zašto su Skandinavci najsrećniji ljudi

Društvo

Zemlje Skandinavije se odnose na područje severne Evrope. U njega se ubrajaju države Danska, Finska, Švedska, Norveška i Island. Skandinavske zemlje su dostigle ekonomski napredak i stabilnost i zdravstveno i socijalno osiguranje koje je među najboljim u svetu. Danas se smatra da upravo one drže najviši standard na svetu, a brojni stanovnici ostalih zemalja Evrope svakodnevno beže tamo u nadi za boljim životom. Šta ima sever Evrope pa ga to čini tako dobrim mestom za život.

Zemlje severne Evrope su nešto poput bratstva zbog načina na koji oduvek dele iste vrednosti i način života. Još od doba vikinga pa do danas, severnjaci su se borili jedni protiv drugih i vladali jedni nad drugima. Švedska je vladala Finskom preko 600 godina,  Danska je vladala južnom Švedskom takođe preko 600 godina, Švedska  je vladala istočnom Danskom zadnjih 300 godina, te Norveškom skoro 500 godina, dok je Islandom vladala Norveška nekih 200 godina a zatim Danska nekih sledećih 500 i lista se nastavlja, iako Finska nije vladala ni nad kim. Neizbežno, ovo je uzrokovalo određene antipatije, ali je takođe spojilo Nordijske kulture.

Ko misli da je srećan, on je zaista srećan“, rekao je poznati pesnik srpskog modernizma Jovan Dučič. Skandinavci kao da su ovo bolje shvatili od nas. Istraživanja o sreći na globalnom nivou više puta su pokazala da oni važe za najsrećnije ljude na svetu. Koja je tajna? Tačno je da naprednjače u ekonomskom smislu, možda im to donosi stabilnost i nezavisnost, ali postoje pravila kojih se Skandinavci pridržavaju celog života što ih čini srećnim baš svakog dana. Skromnost i poštovanje prema svima, balans između posla i porodice, porodična okupljanja, realistična očekivanja. Sve ono što zapravo svako od nas ima i može da učini. Zašto nam onda tako teško pada da pronalazimo sreću u malim stvarima i činimo sebe nezadovoljnima i neispunjenima samo zato što stremimo ka višim ali ne i uvek smislenim ciljevima i u tom putu izgubimo sebe.

Skromnost kao najveća vrlina. Vreme koje se izdvoji za kvalitetne trenutke sa porodicom. Određivanje realnih očekivanja. U Danskoj postoji reč koja opisuje udobnu atmosferu i uživanje u dobrim stvarima sa porodicom-hygge.

Iako deluju kao hladni, stranci koji su imali prilike da budu prihvaćeni, kažu da nije tako. Skandinavci samo ne pokazuju svoja osećanja tako glasno i nametljivo. Njihovo vaspitanje i kultura nameću uzdržavanje od preteranih emocija, ali sa druge strane tamo nećete videti ni namrštena lica. Skandinavci obožavaju prirodu i trude se da žive u skladu sa njom. Svakog vikenda građani odlaze u obližnje nacionalne parkove, a bicikl je skoro obavezno prevozno sredstvo. Prema broju ljudi koji se aktivno bave sportom, ovi narodi su među prvima sa svim svetskim listama. Hrana koja se bazira na povrću i ribi doprinose zdravlju Severnjaka. Oni kojih ih malo bolje poznaju, ukazuju na sklonost ka konzumiranju alkohola koji se smatra čak nekom vrstom “umetnosti“.

Skandinavci su primer toga da materijalne stvari nisu jedina merila sreće,već da taj osećaj stvaraju sigurnost, stabilnost i vrednosti društva. Sreća nije nikakva metafizika tvrde naučnici, već kombinacija naših osobina, našeg okruženja i onog kako to okruženje deluje na naš mozak.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *