Gladijator – mit ili istina?

Kultura

Istorija je prepuna detalja koji nam se neretko čine nezanimljivim ali zapravo važnim za zapamtiti.

No, istorija je jedna od najboljih podloga za umetničko ostvarenje uz naravno dodatak Holivudske drame.

Put do Oskara popločan je spretnim režiserskim trikovima. Među dodelama Oskara našao se i ,,Gladijator“.

Ovaj je film pokupio brojne reči hvale i to sasvim zasluženo, priča je ubačena u mašinu rediteljske fikcije i stvorila neverovatno delo. Ali ne i potpuno tačno.

Istina u senci

Priča nas vodi od predaje krune cara Marka Aurelia svom sinu Komodu preko teškog života roba Maksimusa koji se izborio za željenu pravdu. Za slobodu.

Ali prava priča nije kao predstava na platnu. Mnoštvo je detalja koji su izmenjeni ali ih je istorija sačuvala.

Car Marko Aurelia pripadnik je careva zlatnog doba. Vođa koji je odabran principom posinka jer tadašnji vladar nije imao biološkog naslednika. Bio je filozof i mecena umetnosti, veoma poštovan i voljen car, za sobom je pored britkog uma ostavio i mnoštvo vođenih plodonosnih ratova.

Na nesreću Rimskog carstva zlatno doba se prekinulo baš kod njega, za njim kruna pada na biološkog naslednika, Komoda. Titulu Imperatora dobija 27.11.176. godine i time i službeno postaje naslednik.

On je predstavnik lošeg vladara. Na vlasti je bio 12 meseci. Bio je visok, plav, kovrdžav, sa bradom i izuzetno mišićav. Dok u filmu ga vidimo kao muškarca prosečne visine, crne kose čija je vladavina trajala par meseci.

Komod je smatran mentalno poremećenom osobom. Njegova vladavina se sastojala od odluka njegovih pomoćnika, on je bio privržen izričito borbama. Pobeđivao je u areni u duelima i sa ljudima i sa životinjama. Za njega važi da je neretko za borbu uzimao invalide  i ranjene borce koje bi kroz nekoliko trenutaka probadao mačem i odnosio pobedu. Ovim činom je dočaravao svoju snagu i veštinu, u svojoj glavi. U narodu je važio, izvodeći ovakve predstave, za kukavicu. 

Za vreme svojih borbi ubio je mnoštvo lavova i tigrova, 2 slona i 1 žirafu.

U filmu, njegovoj krvavoj tiraniji na kraj staje Maksimus. Čovek bez želje da bude vojnik ali koji je u tome isuviše dobar pa mu sudbina nameće taj zadatak. Ali, Maksimus nije zapravo postojao. On je mešavina likova koji su zaista prekinuli Komodovu vladavinu i život.

Svojim načinom života nije prikupio ljude koji bi ga izistinski voleli. 

Čak i njegova sestra je gajila mržnju prema njemu. Pokušala je da ga ubije ali bezuspešno.

To delo ostvario je njegov učitelj rvanja, Narcissusa, zadavivši ga u kadi. To je bio vrhunac zavere koju su kovali protiv njega.

Film nas vodi na pomisao kako je Rim nakon njega zaista bio oslobođen careva ali istina je da i posle Komoda, Rimom su još dugo vladali carevi.

Iza kamere

Pri stvaranju filmskog ostvarenja potrebno je dati maksimum od sebe. Sam rad zahteva sav trud i odricanja za koja morate biti spremni. Ali isto tako donosi i večnu slavu.

Tokom snimanja filma ,,Gladijator“ glumci su imali nekoliko neprijatnih incidenata.

Glavnog glumca su zamalo rastrgli tigrovi. Momci koji su držali tigrove na lancu, spletom okolnosti ispustili su lance i moćne životinje su se zatrčale prema glavnom junaku. Za mili sekund spašen je od sigurne smrti.

Glumac koji je tumačio lik Maksimusovog učitelja pre kraja snimanja preminuo je od trovanja alkoholom u 61 godini života, na Malti.

Sam scenario menjan je svakodnevno. Pre samog početka snimanja morao je biti promenjen jer se glumac koji tumači lik Maksimusa nije slagao sa karakterom lika.

Većina glumaca je tokom snimanja pretrpela teže i lakše fizičke povrede poput slomljenih kostiju i iščašenih zglobova.

Ali to ih nije sprečilo da nastave sa punom posvećenošću i završe svoj projekat.

Vreme provedeno iza kamere krije još mnogo toga skrivenog za oči javnosti. Ali istina uvek ispliva na videlo. 

 

Autor: Kristina Arsić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *