Zoološki vrt u Takovu

Društvo

Milan Kojić iz sela Takova, kod Uba, došao je na sjajnu ideju da u svom sela napravio mali zoo-vrt u nameri da ljude, naručito decu, obraduje raznovrsnim mališanima. Milan Kojić je ujedno i veterinarski tehničar koji se stara o svakoj životinji ponaosob. On napominje da se svakoj jedinki mora pristupiti na poseban način. Ljubav koju gaji prema životinjama apsolutno je vidljiva.

Kako doći do Takova?

Takovo je selo u opštini Ub u Kolubarskom okrugu. Ukoliko dolazite na ovu stranu, google-maps je uvek tu da vam pomogne oko snalaženja. Kada stignete u Takovo sa desne strane pre pumpe postoji skretanje i vi nastavljate pravo do škole. Pored škole skrenete desno i nastavljate sve dok ne počne makadam, odmah kako počinje makadam sa desne strane se nalazi minijaturni zoološki vrt. 

Šta se krije na imanju Kojića?

Prvo su me dočekali verni čuvari, tri psa. Milan ujedno radi u azilu gde se pored svojih svakodnevnih obaveza brine i o psima. 

  ,,Udomio sam ih jer su bili odbačeni od drugih. Teško je kada radiš ovaj posao, ja lično pokušavam da se oduprem vezivanju za ove mališane ali bezuspešno’’.

Na pitanje kako je sve počelo odgovorio je:

 ,, Sve je počelo od Srećka, afričkog noja, kada je  bolestan stigao na imanje. Mi smo ga lečili, a on je kasnije ozdravio. Zahvaljujući donaciji Miloša Stanojevića Srečko deli prostor sa još dve ženke’’.

                                   

  Noj Srećko – foto: Isidora Ignjatović

 

Pored nojeva, ovde se nalazi i mladunče jelena koje je ostalo bez jedne noge prilikom napada pasa. Milan se potrudio da ga oporavi i zbrine. Sada je miljenik celog sela, a svoj prostor deli sa još dva jelena lopatara.

   Foto: Isidora Ignjatović


   Foto: Isidora Ignjatović

 

U daljem razgovoru on mi je otrkio da je bika Ferdinanda dobio zahvaljući čudnim spletom okolnosti.

  ,, Prijatelj mi je javio da se u klanici nalazi Bik koji je veoma lep, a da ga sati dele od smrti. Bez razmišljanja nabavio sam pare i uspeo sam da ga doteram na svoje imanje. Eto kod njih bi umro, a kod mene će živeti koliki mu je i životni vek’’. Dodao je Milan kroz osmeh. 

   Foto: Isidora Ignjatović

 

Kroz godinu dana ovo mesto je uspelo da se razvije i postane glavna atrakcije ove opštine. Pojedine predškolske ustanove već su stupile u kontakt sa Milanom kako bi organizovale posetu i edukaciju dece. Milanu je baš to cilj, naučiti decu kako postati humani i vredni, da su životinje prijatilji sposobni samo ljubav da osećaju.

 Foto: Isidora Ignjatović

   Foto: Isidora Ignjatović

  Foto: Isidora Ignjatović

  Foto: Isidora Ignjatović

 

Pored svih ovih divljih vrsta, postoje i domaće. Većina vas zna za priču meštanina Tulara koji je ostavio kuju sa štencima u blatu, bez hrane, vode, te su oni uginuli, a samo jedno je uspelo da preživi i to zahvaljujući Milanu koji se brinuo o njoj i koji je dao sve od sebe da ona, sada Pamela, uspe da pobedi. 

 Mali pobednik – foto: Isidora Ignjatović 

Milan napominje da još nije regulisao način plaćanja posete. Napravio je kućicu u koju posetioci mogu ostaviti novčani prilog za hranu životinjama. Sve tako lepo osmišljeno, sa puno ljubavi i topline ovo mesto će vam ostati u pamćenju.

 ,, U planu je da se uradi staza hipodrom sa ponijima, kako bi mališani uživali.“

Dodao je Milan.

 

Ukoliko se odlučite da pobegnete iz urbane sredine i da sa svojom porodicom provedete kvalitetno vreme, rado će vas dočekati i ugostiti Milan Kojić. Možete stupiti u kontakt sa Milanom 064 819 8582 i donirati hranu za životinje ili novac, kako bi imanje uspelo da se proširi, jer naše malo ovim životinjama mnogo znači.

 

Autor: Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *