Zašto slomljeno ogledao donosi 7 godina nesrće?

Društvo

Sujeverje je verovanje da neki iracionalni događaj može da utiče na našu budućnost, recimo, ako nam mačka preseče put ili prođemo ispod merdevina ili otvorimo kišobran u zatvorenom prostoru dogodiće se nešto loše. Činjenica jeste da svaki narod ima svoja verovanja, mi u Srbiji kucamo u drvo da se nešto loše ne desi, zatvaramo prozore da nas ne ubije promaja, kada neko krene iz kuće posipamo za njim vodu , izvrćemo dume na kaputu kada vidimo odžačara, a kada nam je dan loš sigurno smo ustali na levu nogu. A da li znate zašto slomljeno ogledalo donosi 7 godina nesreće ?

 

Zanimljiva je činjenica da i ako smo sami sa sobom ceo život, nikada nismo svojim očima videli svoje lice. Veruje se da ogledala imaju nadljudske moći, mit počinje još u doba kada su se ljudi prvi put susreli sa svojim odrazom u vodi, verovali su da u svom odrazu vide svoju dušu. Često se ogledala mogu naći i u magijskim obredima, čak se i veruje da ako za Bogojavljansku noć stavimo ogledalo ispod jastuka u snu će nam se prikazati naša ljubav. Verovanje da slomljeno ogledalo donosi sedam godina nesrće nastalo je još u doba starog Rima, ogledala su bila veoma skupa i predstavljala su prestiž ali su takođe i vrlo lomljiva pa je ova kletva bila pretnja da bi se o ogledalima vodilo računa. Međutim, nije teško slomiti ogledalo, posebno u današnje doba kada skoro svaka žena u torbi ima malo ogledalce i zbog toga je i nastalo verovanje da ako se slomljeno ogledalo odmah baci poništava se kletva. Takođe u nekim narodima se veruje da ukoliko pomognete bubi koja se prevrnula na leđa okajali ste svojih sedam greha pa samim tim i sedam godina nesreće. Ali zašto baš sedam godina nesrće? Veruje se da je broj sedam jedan od najsrćnijih brojeva, činjenica da je sedam često u našim životima i ako toga nismo svesni. Recimo, imamo sedam dana u nedelji, sedam kontinenata, u religijama broj sedam predstavlja magični broj, u Bibliji se spominje preko 700 puta, postoji 7 smrtnih grehova, 7 vrlina, takođe često smo u bajkama mogli čuti iza sedam mora, sedam planina, sedam gora a često čujemo i sedmo nebo.

 

Da li je samo mit ili ne, to je na svakoj osobi da presudi i ako je Srbija donela zakon da se za svako širenje praznoverja izriče novčana kazna nekako se čini da je naš narod vrlo sujeveran, svakom se desilo da bar jednom pomisli da mu je određena radnja donela nesreću. Kako god, kada slomite ogledalo jedino je bitno da pokupite sve deliće kako se ne bi posekli ili kako bi možda izbegli sedam godina nesreće.

 

Autor: Dragana Dragičević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *