Da li će Grčka priznati Kosovo?

Politika

Dejvid Filips i Danijel Server, stručnjaci za spoljnu politiku su oih dana govorili o mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova od strane  Grčke. Prištinski mediji su to odmah objavili.  Grčka je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo i nekako je najveće očekivanje promeni stav. Server i Filips smatraju da se taj zid koji je napravljen jednom mora strušiti.

 

Ono što se čeka jeste da se postigne dogovor između Beograda i Prištine i tako dođe konačne odluke svih tih pet država. Diplomatska javnost čeka njihovo  priznavanje. Ali poznato je i prijateljstvo Grčke sa Srbijom pa je očigledno da će se vršiti pritisak. To stručna diplomatska javnost demantuje ali poznato da se najviše nje od svih tih zemlja čeka  da promeni svoj  stav.  Aljbin Kurti poziva Grčku da priznaju nezavinstost i očekuje da će  se njihov odnost produbiti i iskazuje zahvalnost za pomoć u međunarodnom vetu koja  je pružena od njihove strane.

 

Ambosador Grčke  u Srbiji   Jorgos Djakofotakis se izjavio da se njihov stav prema Kosovu neće promeniti. Sprska javnost  veruje u to da Grčka ne može priznati nezavisnost Kosova i da je ovo jedan loš pokušaj pritiska na tu državu. Uzaludan i bez rezultata.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *