Da li je Krvokapić isti kao Đukanović?

Politika

Dolazak Zdravka Krvokapića na mesto premijera se slavilo kao početak jedne nove ere u Crnoj Gori. Prvi poraz Mila Đukanovića. Posle toliko godina menja se vlast. I vreme je da sa novoizabranim premijejom i vladom dođu promene. Demokratija se vraća u tu državu. Konačno srpski narod dobija neko ko će da ih zastupa i vrati ravnppravnost u Crnoj Gori. Slavilo se i u Srbiji. Kriminal i korupcija  će pasti. Mnogo očekivanja je bilo od Krvokapića i od njegove vlade. Od Kosova ,  spornog zakona, do toga da srpski ministri budu zastupljeni u vladi.  Crna Gora je posle toliko vremena dobila vladu koja će da zastupa njihove interese.  Slavilo se i  ponosilo time što su oslobodili državu od diktature.

 

 

Prvenstveno se očekivala da će odnos Srbije i Crne Gore dobiti neki bolji tok. Kako će novi premijer izgraditi most prijateljstva između ove dve države. Kako neće biti političkih i diplomatskih trzavica. Prvo razočaranje je bilo Kosovo.  Očekivalo se da će Crna Gora povući priznanje nezavisnosti Kosova.  Krvokapić tvrdi da  to on nije u mogućnost. Da je u to vreme bio premijer to bi bilo drugačije. Ali  ne može da prekrši volju naroda koja je  za nezavnisnst Kosova. Proterivanje srpskog ambosadora od strane bivših vlasti,i a nova je to samo potrdila je  uzdrrmala odnose. Sledele su samo dalje optužbe. Milu Đukanović kako stručna javnost  konstantuje neće ništa olakšati da se dve zemlje zbliže.

 

 

Prošli su samo meseci od formiranje vlade a već se priča o njenom kraju. Određeni građani Crne Gore nisu zadovoljni učinkom vlade. Mnogo se zadužila a tek je krenula. Stari kadrovi su i dalje ostali. Nezadovoljstvo je i dalje raste. Naklanost prema stranima ambasadovama i izvrršavanje njihovh naredba mnogo smatraju da je i dalje u toku.  I dalje se čeka obračun sa kriminalom. Krvokapić  kažu pravi grešku sa greškom. Neki smatranjim poslušnikom stranih ambasada.  Kada će doći da istinskih promena zaista se ne zna. Premijer je siguran da će za svoj mandat učinit sve što može doneti te promene. I da neće izneveriti volju naroda. Na tvrdnju da vlada neće izdržati on kaže da će trajati četiri  godine. Sporni su navodni tajni sastanci  Krvokapića sa Milom Đukanovićem i njihovi dogovori.

 

 

Pitanje je koliko promena u jednoj državi može zavisi od  jednog imena? Da li je zaista moguće da jedan čovek donese toliku promenu? Čim nije doneo neke odluke i prikazao neke rezultate koje su svi toliko očekivali počelo je poređenje sa Đukanovićem. Da li je problem onaj koji je na vlasti ili ceo politički sistem? Možemo reći da treba mnogo više učiniti nego dovesti nekog drugog na  čelo vlade ili države. Treba da se menja pojedinac. Jedan do jedan dok ne dođe do sistema. Nije druga vlast samo drugi premijer. Nije dolaženje novih osoba u vladu spas protiv svega onoga što se treba boriti. Već u celom sistemu gde god nešto fali ili ne radi kako treba mora doći do promene. Država je pre svega narod koji u njoj živit. Treba menjati svest pa će doći i to bolje sutra.

 

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *