Taorska vrela, biser Srbije

Društvo

 Verujem da mnogi od vas nisu čuli za selo Taor, i za prelepe vodenice koje su nicale na slapovima godinama unazad. Slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode koja se nalaze u zapadnom delu Srbije, masivu Valjevskih planina, u podnožju Povlena.  Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, gde se i ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave. Nekada je ovo područje krasilo 12 vodenica, a danas su tu samo dve koje su prepuštene zubu vremena. 

Foto :Isidora Ignjatović

 

Kako stići do Taora?

Ako se odlučite za putovanje na ovu stranu Povlena, dobro zapamtite, put je u jako lošem stanju. Meštani ovog sela nekoliko puta su napominjali vrednost koju imaju Taorska vrela, pa su se organizovali i uradili put. Međutim on je vremenom, zbog manjka ulaganja, ispucao i opet je u lošem stanju. Odlučila sam se da putujem preko Valjeva, prolazeći pored Manastira Lelić, zatim kroz selo Mravinjci. Od ovog područja počinje makadam, mnogo rupa, uzbrdica, krivina koja nisu označena znakovima upozorenja. Dalje nastavljate ka Donjem Taoru sve do table na kojoj je naznačen naziv turističkog lokaliteta. Tabla će vam biti sa leve strane. Moram naznačiti da nigde nemaju table koje usmeravaju turiste kako bi lako pronašli skriveni biser, ali vam od pomoći može biti ‘google-maps’.

Iako je teško pronaći, ovo mesto zaslužuje ocenu 10.

Prvo na šta nailazite je veliki vodopad koji je uvučen u šumovit predeo.

Mesto je idealno kada je velika vrućina jer baš bogate krošnje i izvorska voda pružaju osveženje. 

    Foto: Isidora Ignjatović

Kada se vratite na put i peške nastavite ka brdu, nalazi se velika koliba, kao i vikendica koja je namenjna turistima. Ako se odlučite na predah od duge šetnje, koliba vam nudi domaću kuhinju, hladno pivo, fantastičan pogled na slapove i šumovita brda. U manjoj kolibi nailazim na ženu koja vodi računa o ovom delu Taora. Ona mi je objasnila, kako ljudi nisu ni znali da ovakvu prirodu imaju pred nosem da nije ove situacije sa koronom. 

Mesto je idealno jer vam daje mogućnost da sa porodicom ili društvom roštiljate, uživate u domaćoj kuhinji i da se odmorite.

Autor :Isidora Ignjatović

 

                                      

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *