Put Svile ili put ka dominaciji?

Politika

Verovatno ste čuli za Put svile, drevnu trgovačku rutu koja je nekada prolazila između Kine i  Zapada u vreme Rimskog carstva. Tako je orjentalna svila prvi put dospela u Evropu. A sada,  predsednik Kine Si Đinping (Xi Jinping), odlučio je da “obnovi“ taj put.  

,,Novi put svile“ omogućiće nastanak dva nova trgovačka puta koji će Kinu povezati sa  ostatkom sveta. Ruta će ići do samog srca Evrope, Azije i Afrike.  

Ovaj projekat koštaće Kinu 900 milijardi dolara, a ima cilj da podstakne “novo doba  globalizacije“, zlatno doba trgovine od kojeg će svi imati korist.  

Projekat se pokazao kao ogroman, skup i kontraverzan.  

Snažan podsticaj je da bi trans-evropska trgovinska infrastruktura mogla da ojača  siromašnije zemlje na jugu Kine, kao i podsticaj globalne trgovine. Koristi od ovog projekta  ima mnogo, ali najočiglednija je ta da će trgovina novim tržištima doprineti održavanju  kineske nacionalne ekonomije.  

Kineske kompanije, poput onih u transportu i telekomu, među tržištima su koja će dobiti od  buduće trgovine.  

Kineska proizvodnja je takođe na dobitku. Ogromni prekomerni industrijski kapaciteti zemlje  – uglavnom u proizvodnji čelika i teške opreme, mogli bi da pronađu unosne izlaze duž  Novog puta svile, a to bi takođe moglo da pomogne kineskoj proizvodnji da se usmeri ka  višim industrijskim dobrima.  

Dobru investiciju u ovom projektu mogle bi imati šezdeset i dve zemlje. Većina je usmerena  ka Indiji, Rusiji, Indoneziji, Iranu, Egiptu, Filipinima i Pakistanu.  

Kineski turisti već sada dizajniraju gradove koje se nalaze na ovom putu. Grade se mnogi kazini, skijališta, hoteli, turističke atrakcije koje će privući kineske turiste.  

Pored toga, Kina već sada postaje vlasnica mnogih luka, železnica i bescarinskih tržnih  centara duž ovog puta.  

Kina bi takođe do 2023. godine trebalo da sagradi brzu prugu od Beograda do Budimpešte.  

Kako je predstavljen ,,Novi put svile“ kao turistički projekat, Kina biva optužena za skrivanje  drugih planova ekonomske i političke prirode.  

Zabrinutost da će zakup zemljišta, radi ovog projekta, dovesti do socijalnih, ekonomskih i  ekoloških izazova, koji nastoje da naprave korupciju i rasejavanje naroda, znatno raste. 

Novi put svile obuhvata 65 različitih zemalja, kineski turizam na globalnom nivou ima potencijal da redefiniše međunarodnu industriju, infrastrukturu, ekonomiju, pa čak i upravljanje mnogih drugih zemalja.

Autor: Mariji Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *