Zoran Đinđić-desna ruka naroda

Politika

Za demokratiju često kažu da je starija sestra komunizma, dolaze iz iste porodice,  njihova snaga često zadaje snažne udarce zajednici, komunizam kroz borbu klasa,  a demokratija kroz građanski rat političkih stranaka. 

Ali da li je borba za vlast toliko važna, kada narod gubi?  

Naša politička scena je preživela korenite promene posle bombardovanja, pretrpela  je velike gubitke, i nalazila se na klimavim nogama dok je pokušavala da uspostavi  ravnotežu koju je rat uzdrmao. Zoran Đinđić bio je srpski političar, gradonačelnik,  

osnivač moderne i obnovljene Demokratske stranke, kao i premijer Republike  Srbije nakon pada vlasti Slobodana Miloševića.  

Nije tajna da se Đinđić nalazio u opoziciji kao glavni lider protiv političkog režima  tadašnjeg predsednika, oštro se zalagao za prekid takozvane trule legalizacije, svi  znaju šta termin legalizacije predstavlja, uspostavljanje vlasti, televizije, dakle  medija, policije i sudstva pod okrilje Ustava i zakona, kako i treba da bude.  Legalizacija Slobodana Miloševića odnosila se na uživanje prava svojih pristalica i  ljudi, sve ostalo spadalo je pod okrilje nelegalizacije. Prevrat koji je nastupio 5.  oktobra 2000. godine je pobuna naroda, i nezadovoljstvo većine protiv urušavanja  državnog poretka. Predsednik ima obavezu da zemlju vodi najbolje što ume 

čuvajući njen integritet i interese, destabilizacija zemlje je glavni pokazatelj da se  na vrhu sistema nalazi trula jabuka.  

Zoran Đinđić se zalagao za poboljšanje evropskih integracija i pristupanje Srbije u  Evropsku Uniju. Nakon raspada Jugoslavije, i formiranja Srbije i Crne Gore kao  savez država, ovo pitanje se nalazilo na samom vrhu lestvice po važnosti i  ključnom razrešenju. Vlada na ćelu sa Đinđićem je ratifikovala Evropsku  konvenciju o ljudskim pravima, što je za rezultat imalo formiranje institucija za  zaštitu ljudskih prava i sloboda. 

Glas naroda 

  Preuzeto sa wikipedia

Politika je vrlo osetljivo područje koje može u krajnjoj meri da napravi više štete  nego koristi. Ukoliko su jedan režim učvrsti u sistem i traje, a samim tim i jača  duži vremenski period, ostaviće trag koji je vrlo teško obrisati. Demokratija je vlast  naroda, za narod, i između naroda. Kao premijer ali i dalje lider Demokratske stranke, Đinđić je negovao odnos sa Međunarodnim sudom pravde. Srbija je  zemlja za urušenom infrastrukturom, načetom ekonomijom, i zapostavljenom  spoljnom politikom. Promene su preko potrebne, to je bilo jasno, ali nijedna  promena se ne dešava preko noći.  

Svetski eksperti tvrde da reforme koje mi sprovodimo spadaju u jedne od  najuspšenijih reformacija među istočnoevropskim zemljama. Dok naši domaći  eksperti tvrde da nije baš sve tako kako se čini u svetu, sve je podložno temeljnoj 

proveri i dokazivanju. I sada imamo jedan narod koji je dobio međunarodno  priznanje i potvrdu da radi neke stvari kako treba, ali sumnja u sebe.“- Zoran  Đinđić 

Rat Koštunica-Đinđić 

  1. aprila 2001. godine, bivši predsednik Slobodan Milošević je uhapšen pod  sumnjom da je zloupotrebio svoj položaj i da je svoju kampanju podvrgao  korupciji koja je imala za cilj da obeščasti Srbiju i dovede je u podčinjen položaj.  SAD su izvršile pritisak na Vladu Jugoslavije da izruče Miloševića Haškom  tribunalu ili će ostati bez finansijske sigurnosti MMF-a i Svetske banke.Koštunica  je smatrao da se izručenje protivi osnovnim načelima našeg Ustava, međutim ovu  bitku nije uspeo da dobije, Đinđić je sazvao vanrednu sednicu Vlade u kojoj je razmatrano koliku posledicu može da pretrpi država ukoliko izgubi ekonomske  partnere. Milošević je izručen Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine na  Vidovdan. 

Ubistvo bivšeg oficira Službe državne bezbednosti Momira Gavrilovića samo  nekoliko sati nakon sastanka sa Koštunicom izazvalo je političke nemire u zemlji.  Koštunica je tvrdio da je Gavrilović ubijen zbog dokaza koje je posedovao a tiču se  povezanosti Đinđićeve demokratske stranke sa organizovanim kriminalom. Smena  mandata i napuštanje Vlade su samo prividno umirili situaciju.  Pobuna JSO-a je poslednji vid borbe koji je okončan 17. novembran 2001. godine  kada su se savladali transporteri i naoružani stražari u samoj bazi.  

  1. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije Zoran Đinđić pogođen je metkom koji je prošao kroz srce, njegova smrt proglašena je sat kasnije u  Urgentnom centru. Nakon njegove smrti proglašeno je vanredno stanje.  Predsednika Vlade usmrtio je podoficir Zvezdan Jovanović pripadnik Crvenih  beretki, koji je pravosnažno nakon hapšenja osuđen na 40 godina zatvora.  

Kada se boriš za bolji život svog naroda, teret koji pada na tvoja pleća nije toliko  težak, podupiru ga ljudi koji veruju da promena može da usledi. Iza Zorana  Đinđića je mirno stajala nacija u koju je verovao i koja mu je verovala. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *