Idealne mere kod žena, ima li ih?

Lepota i zdravlje

Svaka žena rođena je sa određenim oblikom svoje figure, samim tim, za njenu figuru postoje  “savršene“ mere. Na primer, neke žene su niske i popunjenije, ali predivne, neke su srednje  visine i dosta sitne, ali izgledaju divno, a neke su visoke i vitke, ali ljudi ih smatraju  atraktivnim. Svi ovi tipovi ženskih figura su podjednako divni, posebni na svoj način, zato je  komplikovano napraviti savršenu meru za njihov tip figure, ili savršene mere za žensko telo  uopšte.  

Smatranje idealnog tela kod žena se drastično menjalo kroz godine. Savršene mere, idealnog  ženskog tela bile su mnogo drugačije tokom renesanse i današnjeg viđenja ženskog tela.  Ono što se nije promenilo, jeste činjenica da su žene težile ka “savršenom“ telu, ne obazirući se na posledice.  

Savršeno telo tokom istorije 

Punija figura 

U poređenju sa onim što mi danas mislimo o ovoj figuri, nezamislivo je zamisliti da su tokom  renesanse, žene punijeg stasa bile najatraktivnije. Od 1400. godine, pa do 16. veka, biti vitkiji  je značilo biti siromašan, jer nisi mogao da priuštiš sebi dovoljno hrane. Ako pogledamo slike  

iz tog perioda, možemo videti da je “idealna“ žena bila mnogo drugačija od današnjih  standarda.  

Tanak struk 

Na apsolutno suprotnoj strani ovog spektra, nalaze se žene Viktorianske ere koje su težile ka  što manjem obimu struka. Išle su do ekstremnih mera, noseći korsete, kako bi izgledale što  sitnije u struku, što im je takođe otežavalo disanje i normalno sedenje, a neke od njih su  dobijale probleme sa srcem i slomljena rebra pokušavajući da dostignu ideale savršene žene  tog doba, što je značilo da su morale da imaju struk svega 30 cm.  

Androgeni modeli 

Tokom 1920. godina žene nisu želele da pokazuju svoje obline kao što to rade danas.  Pufnaste haljine, koje su se nosile tada, pomagale su im u sakrivanju njihovih oblina,  davajući neutralan izgled ka kome su težile. Neke žene su čak sekle odeću oko grudi kako bi  kreirale više androgeni stil. Ovaj dečački izgled bio je ultimativan izgled ženske figure 20 – ih  godina.  

Uticaj Holivuda 

U periodu između 1930. i 1950. godina, žene su težile ka tome da izgledaju kao glumice iz  filmova. Za razliku od 1920. godina, želele su da pokažu svoje obline kao što je Merlin Monro  tada uradila. Zbog ove “opsesije“ za Holivudom, žene su počele više pažnje da posvećuju  svom telu, počele su da vežbaju kako bi dobile vitku, zaobljenu figuru. 

Takozvano “opasno doba“ 

Tokom 60 – ih godina, žene su težile ka što vitkijoj figuri, jer su želele da izgledaju kao  modeli tog vremena. Plasiranje ovog izgleda inspirisalo je žene da budu što mršavije. Obline  nisu više u modi kao što su bile 30 – ih i 60 – ih godina.  

Fit telo 

Mnoge dijete i poremećaji u ishrani počinju u periodu 60 – ih godina i dve decenije kasnije.  Tokom 1980. godina, aerobik je postao trend, žene su počele da nose mnogo više odeće za  vežbanje koja je naglašavala telo. Težnja ka vitkoj figuri bez naglašenih mišića prešla je u  opsesiju. Ovakva tela su nosila spadneks komplete koji su se u to vreme smatrali vrlo  atraktivnim.  

“Mršavost“ je opet u modi 

Ponovo kreće doba gde modeli sa naslovnih strana bivaju uzor mnogim ženama i  devojkama. Ovo je doba gde su mnoge žene počele sa konzumacijom narkotika i  restriktivnim dijetama.  

Doba “prihvatanja“ oblina 

Spektar se ponovo okreće. Nakon decenija gde su žene želele da izgledaju što vitkije,  konačno počinje era gde one ponovo počinju da pokazuju svoje obline. Od početka ovog  trenda, pa sve do danas, plasiranje jakih oblina možemo videti svuda, na reklamama, u  časopisima, na ulicama… mnoga od ovih plasiranja podstakla su “trend“ plastičnih operacija  radi postizanja idealnih oblina.  

Zbog plasiranja mnogih nasilnih trendova, mnoge žene i devojke su počele da se stide svog  tela misleći da ono nije dovoljno idealno. Povodom ovih slučajeva nastale su mnogi body  positive pokreti, koji žele da pokažu svim pripadnicama ženskog pola da treba da prihvate  svoje telo i da su sve podjednako vredne i prelepe.  

Kroz ovaj prilog možemo videti da idealne mere za žensko telo ne postoje, one se jedino  mogu naći u oku posmatrača. 

Autor: Marija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *