IZBACITE HITNO MAJONEZ IZ ISHRANE 5 RAZLOGA ZAŠTO JE MAJONEZ ŠTETAN

Lepota i zdravlje

Majonez je odavno najpopularniji sos, mnogi ga obožavaju i često ne umeju da se zaustave kada je u pitanju konzumacija istog. Majonez je omiljeni prilog, dodatak nekom jelu, ali ima i onih koji mogu da ga jedu samog, iz tegle. Oni koji su na dijetama od njega beže. Ali, zašto majonez treba izbegavati i koliko zapravo štete on nanosi našem organizmu?

  1. Majonez je jako kaloričan

Pre svega, majonez je prepun kalorija i masnoća. Samo jedna kašika majoneza sadrži oko 90 kalorija i čak 10 grama masnoća (što je oko 15,4% preporučene dnevne količine). Dodatan problem je i činjenica da ljubitelji majoneza verovatno ne koriste kačike za merenje kada pripremaju sendviče, stoga vrlo lako mogu preterati sa unosom kalorija.

  1. Sastojci koji se koriste za njegovu pripremu su loši

Možda će vas iznenaditi podatak da se majonez sastoji uglavnom od ulja. Malo žumanceta i nekog kiselog sastojka, poput limunovog soka, koriste se kako bi dopunili glavne sastojke, a zatim počinje proces emulgacije koji tečnost pretvara u kremastu struktutu. Proizviđači majoneza najčešće koriste sojino ili neka druga biljna ulja, koja se uglavnom dobijaju od genetski modifikovanih sastojaka. Drugim rečima, podstiče se široka upotreba pesticida kako bi se dobili sastojci za pripremu majoneza. Ovaj problem možete rešiti tako što ćete svoj majonez sami praviti. Međutim, i ovde treba voditi računa. Čak iako koristite proverene sastojke, to ne znači da ste im automatski smanjili kalorijsku vrednost.

  1. Majonez zadržava ukus

Majonez se u ustima zadržava dugo nakon poslednjeg zalogaja. Kod mnogih ljudi ovo može izazvati loš zadah. Takođe, majonez otupljuje druge ukuse. Ako ste preterali sa čilijem, majonez je taj koji ima sposobnost da smanji ljutinu.

  1. Majonez ne sadrži mnogo hranljivih sastojaka

Oni koji vole majonez smatraju da je on dobar je sadrži Omega 3 masne kiseline. Međutim, iako je ovaj argument tačan, on nije dovoljno jak kada se polemiše o tome koliko je majonez loš. Majonez ne sadrži vlakna i proteine, što mnogo govori o tome koliko je nema namirnica (ne)zdrava.

  1. Majonez kao vezivo

Majonez često srećemo u pastama, salatama i ostalim kremastim jelima. Međutim, iako se on idealno uklapa u tuna salatu, cezar salatu ili neku bogatu pastu, on nije najbolja opcija. Iako se koristi kao osnova koja pomaže da se sastojci drže zajedno, postoji i alternativa! Idealna zamena za majonez je grčki jogurt. On je slične teksture i radi isti posao, a pritom i sadrži proteine. Sledeći put kada pravite tuna salatu, pokušajte da umesto majoneza stavite grčki jogurt.

Autor: Emilija Janjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *