Panslovenske boje

Društvo

Crvena, plava i bela predstavljaju panslovenske boje i nalaze se na većini zastava slovenskih  država, simbolizujući zajedništvo svih slovenskih naroda.

Panslavizam ili panslovenski pokret zasnovan je na kulturnom povezivanji svih slovenskih naroda. Ideja o panslavinizmu stara je vekovima nastala je sa ciljem da ojača zajednicu, tradiciju, veru i kulturu svih Slovena. Smatra se da su temelje panslavizma postavili Ćirilo i Metodije još u 9. veku, opismenjavanjem svih slovenskih naroda i stvaranjem prvog zajedničkog pisma svih Slovena. Sama reč javlja u 12. veku, zatim ideja postaje popularna među književnicima 14. i 15. veka. Kasnije, ova ideja javlja se kod svih pripadika slovenskih naroda u osećaju povezanosti i međusobne zajednice. Panslavenizam se kao političko- društveni pokret javlja tokom 18. i u prvoj polovini 19. veka sa ciljem rešavanja problema jednakosti slovenskih naroda. Najčešće korišćeni simboli panslavenizma su panslovenske boje i himna „Hej Sloveni“

U zemlje sa panslovenskim zastavama spadaju Srbija, Rusija, Češka, Hrvatska, Slovačka i Slovenija, kao i nekoliko slovenskih entiteta i pokrajina kao što su Vojvodina, Republika Srpska, Krim, Mordavija, Lužički Srbi. Zastava Bugarske je takođe nastala od panslovenskih boja, ali je plava zamenjena zelenom zbog razvitka poljoprivrede te zemlje, zastava Crne Gore je do 2004. godine bila sačinjena od panslavenskih boja.

Foto: Pinterest

Crvena boja na srpskoj zastavi kod nas kao i kod skoro svih u svetu predstavlja krv koju su ratnici prolili za svoj narod, plava predstavlja nebo a bela zemlju. 

 

Autor: Dragana Dragičević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *