Kako trošimo svoje slobodno vreme ?

Društvo

Vreme. 

Reč koja u nama izaziva strah od same pomisli na nju. Prolazi neuhvatljivo poput peska kroz  prste i odlazi u nepovrat. Svi se žalimo kako ga gubimo i da nismo sigurni kada je otišlo ali  zapravo samo ne želimo da priznamo da smo jedini krivci što svoje vreme traćimo umesto da  ga kvalitetno ispunimo.  

A ipak kada razmislimo ko je dovoljno kompetentan da nam kaže kako se kvalitetno  ispunjava vreme koje nam je dato? Niko, to je nešto individualno što moramo sami u sebi  pronaći tražeći sklop dešavanja koje nas ispunjavaju neizmernom srećom. 

Dok tragamo u sebe možemo se pozabaviti opštim idejama za korišćenje slobodnog vremena. 

Umesto socijalnih mreža, preko kojih svesno šaljemo iskrivljenu sliku svoje realnosti i tako  izazivamo raznorazne vidove depresije kod velikog broja ljudi, možemo zaista izaći napolje  po sunčanom danu sa voljenom osobom ili skupom prijatelja, porodicom i podeliti taj trenutak  bez zabeležavanja kamerom. 

Umesto konstantnog pregledanja instagram story-a možemo pozvati najbliže prijatelje,  pripremiti društvene igre, nabaviti grickalice i provesti jednu zanimljivu noć ispunjenu  smehom i dobrom šalom. A ako vam igrice mrsko padaju možete imati i filmsko veče. Nije  bitno šta ste smislili, čak i ako je to isuviše detinjasto za vaše godine, ako je to nešto što će  vam ostati kao lepa uspomena podeljena sa pravim osobama. 

Nakon napornog radnog dana, koliko god mislili da je dodatno iscrpljujuće, mogli bi se  posvetiti laganom treningu. Naše telo osećaće se bolje i produktivnije i imaćemo više volje da  da nastavimo dan na nogama.  

Nekome zadovoljstvo u utrošku slobodnog vremena pričinjava čišćenje životnog prostora.  Zvuči lažno? Nije nimalo. Sređivanje životnog prostora donosi nam osećaj da smo nešto  postigli, da smo se pomerili sa jedne tačke i koliko god malo to čišćenje bilo donosi osećaj  ispunjenosti. 

Dan sa prijateljima, obilazak nekog kultnog mesta, poseta rođaku, ispijanje kafe u omiljenom  kafiću, čitanje nove knjige, slušanje muzike i ples uz nju, vreme provedeno sa voljenim  osobama… sve su to mogućnosti koje imamo ispred sebe. Pitanje je šta od toga volimo da  radimo i šta nas čini ispunjenim. Ne može nam niko odrediti šta je ključ koji će nas dovesti do  željenog ali nam može dati ideje od kojih ćemo početi da se menjamo.  

Moramo priznati da je ulazak pametne tehnologije u naš svakodnevni život u mnogome  otežalo stvari da budemo ljudi. Sada veliki deo svog vremena posvećujemo sređivanju lažnih  života koje ćemo okačiti na internet, ili u prelistavanju tuđeg. Takođe sada vrlo često pre  kažemo ,,Voleo bih da imam vremena za…“ i onda zasednemo ispred svetlosti ekrana.  Nažalost dokle god nam pri ruci bude mobilni telefon ispunjen aplikacijama socijalnih mreža  nećemo se maknuti ni korak napred ni korak nazad. Stagniraćemo i želeti da se nešto menja  da dolazi lepši trenutak.

Daleko od toga da samo kritikujem pametnu tehnologiju, naprotiv, smatram da za određene  stvari je doista korisna u velikom spektru stvari za koje je predodređena ali takođe smatram da  niko drugi sem nas samih joj nije dozvolio da živi naš život a nas ostavlja u senci, praveći nas  zombijima bez identiteta. Niko drugi nije svojevoljno doprineo gubitku najbitnije stavke u  životu sem nas. Zapitajmo se da li vreme provodimo onako kako iskreno želimo ili samo sa  setom zamišljamo nešto po nama neostvarljivo. 

Da li ćemo se pomaknuti ka boljem i naučiti da živimo sa datim pomagalima ali tako da budu  to za šta su osmišljeni, pomagala i samo to ili možda korak nazad i sebe još vise zanemariti  zarad tehnologije, ostaće nepoznanica još nekoliko godina kada se na ceo sadašnji period  odlučimo okrenuti i razmisliti dokle smo stigli. Jer tek smo počeli. 

Autor: Kristina Arsić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *