Omiljeni glumački parovi Jugoslavije

Kultura

Jugoslovenska kinematografija i ako prednjači sa komedijama i ratnim filmovima takođe je iznedrila i neke od najlepših ljubavnih priča, filmova i serija koji su nas naučili da verujemo u beskrajnu ljubav. Predstavljamo Vam najomiljenije glumačke parove koje pamtimo i čije ljubavne priče su nas inspirisale i zasmejale.

Foto: Wikipedia

Vladimir Petrović i Rialda Kadrić

Skoro da ne postoji osoba koja nije pogledala ili bar listajući kanale naišla na neki od 10 delova „Žikine dinastije“. Ovaj filmski serijal, pored toga što nam je svima mamio osmeh na lice u komičnim delovima takođe u sebi nosi jednu od najvećih filmskih ljubavi Jugoslavije. Vladimir Petrović i Rialda Kadrić postali su sinonim za jugoslovensku ljubav igrajući Bobu i Mariju, čiju životnu priču smo pratili od njihovog prvog susreta.  Film nam kroz komediju pokazuje i snagu dvoje ljudi koji se uprkost svim preprekama i razlikama bore za ljubav . 

Milena Dravić i Ljubiša Samardžić

Milena i Ljubiša su glumački par koji je odigrao najviše zajedničkih uloga, u više od 25 filmova bili su muž i žena. Prvi put zaigrali su zajedno u filmu “Prekobrojna” 1962. Godine,  a 1968. dobli su nagradu za najbolji glumački par i od tada skoro da se nisu razdravali u filmovim. Neki od najlepših filmova u kojima su igrali zajedno su „Nije lako sa muškarcima“, „Moj tata na određeno vreme“, „Razvod na određeno vreme“ „Ljubavni život Budimira Trajkovića“. Filmovi u kojima su glumili imali su elemete komedije ali i snažne ljubavne priče koje pamti cela Jugoslavija. 

Foto: Pinterest

Milena Dravić i Dragan Nikolić

I ako filmovi u kojima su Milena i Gaga igrali zajedno nisu stekli veliku popularnost ovaj ljubavni par van filma bio je i ostao omiljeni par Jugoslavije. Na velikom platnu bili su dva puta par, upoznali su se na snimanju filma „Horoskop“ 1969. godine, gde se i rodila njihova ljubav a venčali su se izmedju snimanja scena za film „Kako su se volele dve budale“ 1972. godine. Njihova ljubav van filma trajala je skoro pola veka i ovaj par ostaće zauvek u sećanjima. 

Foto: Wikipedia

Svetlana Bojković i Marko Nikolić

Serija „Bolji život“ jedna je od omiljenih tv serija bivše Jugoslavije i svi smo je sigurno gledali bar nekoliko puta. Serija prati život porodice Popadić a Ceca Bojković i Marko Nikolić tumače likove Emilije i Gige Popadić. Emilija i Giga postali su jedan od omiljenih parova sa malih ekrana a 1987 dobili su nagradu na filmskom festivalu u Nišu  za nabolji glumački par godine. 

Foto: IMDb

Radmila Savićević i Velimir Bata Živojinović

Serija Siniše Pavića „Srećni ljudi“ još jedna je od onih koju smo svi pratili. Glavni junaci serije su članovi porodice Golubović, među kojima su Riska i Aranđel koje tumače Radmila Savićević i Bata Živojinović. Njihovi likovi predstavljaju tipični stariji bračni par Jugoslavije. 1994 godine dobijaju agradu za najbolji glumački par godine.

Foto: IMDb

Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić

Film „Crni bombarder“ sigurno je bio omiljeni mladima 90ih godine. Film priča o buntu neshvaćene omladine ali prikazuje i predivnu ljubav priču mladih. I ako „Crni bombarder“ nije prvenstveno romantični, ljubavni film svi pamtimo scene Anice Dobre i Dragana Bjelogrlića koje savršeno prikazuju ljubav i duh tog vremena.

Foto: Pinterest

Branka Katić i Nebojša Glogovac

Film „Ubistvo s predumišljajem“ sigurno je jedan od Jugoslovenskih filmova koji u sebi nosi najtužniju ljubavni priču. Branka i Nebojša tumače uloge Jelene Panić i Bogdana Bilogorca. Film govori o ljubavi dvoje, sasvim različitih ljudi, različitih shvatanja i životnih ciljeva, o ratniku i buntovnici koji se sasvim slučajno zaljube jedno u drugo u zaraćenoj Jugoslaviji. 

Sonja Savić i Rade Šerbedžije

Glumili su zajedno u filmu „Una“ 1984. godine, ekranizovanoj verziji jedne od najlepših ljubavnih priča Mome Kapora. Una, koji je tumačila Sonja bila je mlada studentkinja a Mišel, Rade Šerbedžija bio je njen profesor. Ovaj film nam govori o bezuslovnoj ljubavi i kako godine nisu bitne kada se rodi ljubav između dvoje ljudi.

Foto: Wikipedia

Autor: Dragana Dragičević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *