Najstariji hotel na svetu – Nishiyama Onsen Keiunkan

Društvo

Tradicijom starom 1.300 godina, ovaj hotel jeste najstariji hotel na svetu. Osnovao ga je Fujiwara Mahito i sama porodica Mahito drži hotel Nishiyama Onsen Keiunkan (Nišijama Onsen Kejunkan) od samog početka.

 

Za dugovečnost ovog hotela zaslužne su 52 generacije porodice Mahito. Hotel radi i prima goste od 705. godine. U Ginisovu knjigu rekorda ušao je 2011. godine, kao najstariji hotel na svetu, a ispod njega, na drugom mestu, takođe u Japanu, nalazi se hotel Hoshi Ryokan (Hoši Rjokan). 

 

Smešten je u podnožju planine Akaishi, takođe poznata i kao Južni japanski Alpi, oko 140 km od planine Fuji, a termalna voda se snabdeva iz lokalnih izvora Hakuho, koji su toliko topli, da hotel nema bojler, tako da gosti mogu da uživaju u prijatnim kupkama u svojoj sobi, a i u javnim kupatilima u posebnim delovima hotela i tokom zimskog perioda. U toploti ovih izvora uživaju i životinje. Japanski macaque (makaki) majmuni, koji žive u Jigokudani parku, poznati su po godišnjem kupanju u ovim izvorima. 

 

Hotel je poslednji put renoviran 1997. godine, ali nije promenio svoj tradicionalan izgled, zadržao je tatami podlogu, shōji (pokretni paravani), klasični nameštaj, fusuma (klizna vrata) i naravno, japansku umetnost. U zemlji koja trpi mnogo tajfuna, zemljotresa i vlažnosti, fleksibilna struktura i redovno održavanje su ključ dugovečnosti. 

 

Tradicionalna japanska arhitektura počela je da razvija svoj jedinstveni stil od Edo perioda (od 17. do 19. veka). Ovaj stil, koji je sačinjen od mnogo drveta, zaobljenih, širokih i izduženih krovova je inspiracija mnogim dizajnerima širom sveta. U tradicionalnoj japanskoj kulturi postoji duboko poštovanje prirode, ovaj stil upravo služi stvaranju balansa i harmonije između ljudi i njihovog prirodnog okruženja – u ovom hotelu je to veoma važno. 

 

Nišijama Onsen Kejunkan poseduje 37 soba i sve su odišu tradicionalnim stilom. 

 

Hrana u ovom hotelu, tradicionalni duh se takođe zasniva i na domaćem uzgoju najkvalitetnijih, sezonskih namirnica, koje priprema šef kuhinje sa izuzetnom pažnjom. Jela se donose u sobu i poslužuju određenim redosledom, topla jela biće poslužena topla, a hladna će biti poslužena hladna, jedno po jedno. Ovakva jela i način njihove pripreme doprinose uživanju svih čula. 

 

Hotel toliko drži do tradicije da je Internet uveden tek 2019. godine. 

 

Japan ili ,,Zemlja izlazećeg sunca“, samuraja, gejši, manga i anime-a, starih hramova, autentična je zemlja koju odlikuje ljubav prema domovini, izuzetna kultura i duga tradicija, sve te odlike možemo videti u svim gradovima i građevinama ove zemlje, pa i u duhu ovog zasenjujućeg hotela. 

Autor: Marija Mamić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *